Небет шекер - изпитано средство против кашлица и болно гърло

Небет шекер - изпитано средство против кашлица и болно гърло

Рафинираната захароза е известна и с името небет шекер. Приема се, че шекерчетата са много добро профилактично средство срещу белодробни болести от рода на бронхит и астмата.

Това познато на народа ни сладко изкушение има своето благотворно действие при настинка. Небет шекер облекчава болките в гърлото и кашлицата.

Трябва веднага да се уточни, че небет шекерчетата не са лекарство, те просто облекчават проблемите на тялото при дихателни проблеми.

Този факт е известен отдавна в народната медицина и не може да бъде отречен.

Другото важно уточнение е, че народните лечители не са препоръчвали смучене на небет шекер при болно гърло и тежки простуди.

Рафинираната захароза е влизала като основна съставка на сиропите, изработвани от лечителите за кашлица.

В тях освен него присъстват и други наши билки и храни: счуканите орехи, листата от индрише и дюлите, както и всякакви други билки са смесвани в различни съотношения според търсения ефект.

Ползи от небет шекера

Смученето на бонбони от небет шекер са по-малко вредни от всякакви други предложения на фармацевтичната индустрия, затова сутрешното кафе или час с бучката сладост е по-добър избор.

За тези, които не са опитвали небет шекер, е нужно да се поясни, че става въпрос за многокристална рафинирана захар от тръстика, предназначена за хранителни цели, основно за подслаждане на храни и напитки. Кристалите също така могат да се смучат.

В народната медицина препоръчват кристалчетата захар и при най-упоритата кашлица.

Интересна рецепта с небет шекер е: с 100 г шекерчета, 250 г бира и 1 настърган лимон. Трите съставки се загряват на водна баня за 30 минути.

Добавят се 2 с.л. ракия и от получената смес се взима по 1 лъжица на четвърт час денем. Ако се прояви постоянство, подобрението ще настъпи съвсем скоро.

Небет шекерът може да бъде кафяв или бял. Кафявият има същите свойства, както и белият, но цветът му се дължи на кафявата рафинирана захароза.

При получаването и на двата вида единствената разлика в производството им от получаването на обикновена захар е, че при небет шекера липсват допълнителни оцветители и консерванти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати