gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кефалотири - кралят на гръцките сирена

Кефалотири - кралят на гръцките сирена

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75206991k
Кефалотири - кралят на гръцките сирена
Стилен свещник на дървена стойка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
5.20 лв.
Виж ››

Сиренето Кефалотири е най-старото сирене в гръцкото производство - то е било познато и тачено още по времето на Византия.

Смята се, че името му идва от думата кефало - гръцка шапка. Съществува версия, че името се дължи на факта, че сиренето се счита за основно или за глава на останалите сирена.

Кефалотири се произвежда от овче мляко, което се взема веднага след отбиването на агнетата от майката, поради което сиренето, приготвено от такова мляко, се нарича „мъжко“, тъй като е на основата на пълномаслено мляко.

Старите технологии за производство на кефалотири се различават една от друга в зависимост от региона. В миналото по правило млякото не се пастьоризира, което представляваше опасност за потребителите под формата на различни вредни за човека бактерии в крайния продукт.

Гръцко сирене

Сега производственият процес е унифициран и стандартизиран. Млякото се филтрира и пастьоризира. След пастьоризиране млякото се охлажда до 35 - 36 градуса, за да се обогати с необходимите микроорганизми и вещества. Добавянето на мляко на прах или концентрат, оцветители, консерванти и антибиотици е строго забранено.

Първо, сирената маса узрява в камерите при температура от 14 - 16 ° C и относителна влажност най-малко 85%. След добавяне на сол това толкова апетитно сирене се транспортира до камери с по-ниска температура, докато напълно узрее. Общото време на експозиция е най-малко три месеца.

Кефалотири е приятно свежо, солено, с подчертан аромат на овче мляко и хубав послевкус, съчетаващ плодови тонове, вкус на овче мляко и зехтин.

Сиренето Кефалотири има естествена твърда обвивка, неравномерни асиметрични дупки и има ярък пикантен и солен вкус.

От известните европейски сирена най-много прилича на Пармезан, но не е толкова твърдо като текстура. Прилича малко на гръцкия си колега, Гравиране, но има по-солен вкус. Цветът на сиренето варира от бял до жълт. Твърдостта му зависи от времето на зреене и влагата. В цялото сирене има дупки, често с капчици мазнина.

Кефалотири - това ароматно твърдо сирене, което върви добре с плодовете е перфектно и настъргано върху спагети. Много често в Гърция може да го намерите под формата на пържено сирене, сирене пане и нарязано на кубчета в ястия с всякакво месо и пити (солени пайове).

Панирано сирене Кефалотири

Особено добър е вкусът и ароматът на Кефалотири с вино, както и узо.

Сиренето Кефалотири е най-добре да се съхранява в хладилника, след като го увиете с хартия. При дългосрочно съхранение сиренето изсъхва, но не губи вкуса си.

Преди сервиране на Кефалотири е препоръчително да го оставите на стайна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати