Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Перфектна презентация на ястията! Как да я постигнем?

Перфектна презентация на ястията! Как да я постигнем?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Перфектна презентация на ястията! Как да я постигнем?

Свикнали сме да мислим, че сервирането на ястия е висша академична и точна наука, в която правилата и традициите означават много, много.

Но представете си за секунда, че можете да забравите за етикета за хранене] и да сервирате храна, така че външният ѝ вид да предизвика невероятно и неустоимо желание за ядене.

В тази статия ще да съберем правилата за красиво представяне на ястия.

1. Намалете порциите

Всеки готвач ще ви каже, че красотата на едно ястие се крие в неговата краткост. В стремежа към естетика си струва да намалите порциите до минимум. Ако е необходимо, по-добре е да сервирате допълнителна порция.

2. Създайте контраст

Контраст на цветовете в ястието

Нашият мозък е така структуриран, че реагира на ярки, контрастни цветове повече, отколкото на монотонни нюанси или избледнели цветове.

Колкото по-контрастно е ястието, толкова по-силен е емоционалния ни интерес и в резултат на това апетитът ни.

За да създадете контраст, можете да използвате необичайни ястия, покривки, билки и други продукти, които според вас могат да станат част от вкусовата и цветова палитра на идеално презентираното ястие.

3. Повече струпване

Оставете салатата да бъде нарязана на едри парчета, а жълтъкът да тече от пържените яйца - всичко това ще засили усещането за естественост на съставките.

4. Повече простота

Красиви ястия

Колкото по-опростена и минимална е чинията, толкова по-красива изглежда храната върху нея. Това правило наистина работи, така че не го пренебрегвайте.

5. Покажете най-добрите страни

Разберете какъв е най-яркият компонент на ястието, който може да стане основната визуална нотка на сервирането.

6. Бутилки и дъски

Красива презентация на ястието

Сервирайте сандвичи директно върху дъската за рязане, а напитките в буркани със сладко - подобни експерименти ще повлияят благоприятно на възприемането на храната и ще направят яденето истински празник.

7. Повече естественост

Поставен резен лимон, разкъсана на ръка зеленина, хляб, натрошен на неравномерни парчета - всичко това апелира към нещо интересно и вкусно.

Сега е времето, в което не е необходимо да се спазват законите на етикета на масата и можете да ядете с ръцете си всичко, което се харесва на външния вид. А и презентацията на ястието ще е перфектна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest