Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трябва ли да дезинфекцираме храните и кухнята след пазар

Трябва ли да дезинфекцираме храните и кухнята след пазар

Трябва ли да дезинфекцираме храните и кухнята след пазар

Във време на пандемия от инфекциозни заболявания хигиената е изключително важна. До колко може да ни помогне тя и на какво ниво е необходимо да бъде прилагана?

Съветът на всички специалисти е хигиената да достигне максимална степен.

Това означава пълна дезинфекция на всичко, с което имаме пряк досег, тъй като коронавирусът, който циркулира в момента, е остро инфекциозно заболяване, което се пренася не само по въздушно-капков път, но и при досег със заразени повърхности.

Вирусът издържа върху различните повърхности определен период и извън организма на човека.

Времето, в което живее зависи от същността на повърхността, от материала, от който е изработена, а също се влияе и от климатични фактори като температурата и влажността на въздуха.

Най-дълго издържа върху метални повърхности, а такива са твърде много в обкръжението ни.

Навън контролът обикновено е съсредоточен върху дезинфекцията на ръцете след всеки допир до каквато и да е повърхност и стремеж да не се докосва лицето, устата или очите, защото те са местата, през които вирусът влиза в тялото.

Почистване на кухнята

Самоконтролът на улицата е по-лесен, защото човек обикновено е по-стегнат, когато е навън. У дома обаче се отпускаме и ставаме по-разсеяни, а съзнанието и сетивата ни не са така изострени като навън.

Тъй като имаме нужда от това да се отпуснем и да сме спокойни, трябва да се погрижим жилището ни да бъде поддържано чисто.

Съществува обаче значителен риск в едно от помещенията, това е кухнята, в която внасяме всеки ден покупки.

Затова дезинфекцията на храните и работните плотове трябва да бъде съществена част от грижата за домашната хигиена.

На такова почистване трябва редовно да бъдат подлагани всички повърхности, с които контактуваме за повече от 1 минута.

При почистването препаратите трябва да престоят по-дълго, отколкото обикновено сме свикнали. Избърсването трябва да става с еднократни средства, най-добре кухненска хартия, а не гъба, съветват специалистите.

За да улесним работата си, добре е да се ползва само един от плотовете, на който се оставят покупките, а не произволно избран. След измиването им с топла вода и сапун, трябва да бъдат отново преопаковани.

Дъските за рязане трябва да се разделят. Не бива да се ползва една и съща дъска за топлинно обработени продукти и сурови.

Почистване на храната

След всеки продукт, дъската трябва да се измива, за да не се допусне пренасяне на микроорганизми и бактерии.

Личната хигиена трябва да започне с това, че дрехите, с които се излиза навън, трябва да се сменят веднага след прибиране вкъщи. Добре е те да стоят в отделно помещение или на закачалка в коридор до входната врата.

Всички плодове е препоръчително да се изкисват поне 2-3 часа в студена вода, след което полезните цитруси и ябълките трябва да се измият с гъбичка с препарат.

Зеленчуците също трябва да се киснат в студена вода за 2-3 часа, смесена с малко оцет. Оцетът е добър дезинфектант за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силните си антиоксидантни свойства.

Дезинфекцията на кухнята и храната продължава с листните зеленчуци, които също трябва да се накиснат във вода и после да се измият под силна струя.

Яйцата се измиват добре с хлорен разтвор или друг подобен препарат.

Пакетираните продукти също е добре да се дезинфекцират отвън, преди да се приберат в шкафове при други кухненски пособия и продукти.

Добрата хигиена у дома ще даде възможност на всички членове на семейството да се чувстват комфортно и спокойно поне в дома си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest