gotvach.bg»Статии»Любопитно»Антибактериален гел за ръце в домашни условия

Антибактериален гел за ръце в домашни условия

Антибактериален гел в домашни условия

Хигиената на ръцете и като цяло е много важна по всяко време, не само по време на епидемия. Ръцете трябва да се измиват редовно със сапун, без да се пропускат зоните между пръстите, китките и под ноктите. Трябва да се измиват задължително след прибиране вкъщи и след използване на тоалетната. И това е минималното ниво на хигиена, което трябва да се поддържа.

Поради пандемията, обхванала света в момента, геловете за дезинфекция на ръце са повече от необходими. В аптеките количествата са изчерпани и много от нас не са успели да се доберат до гел за ръце. Поради това напоследък са модерни домашно направените дезинфектанти с различни съставки и аромати.

Това, което действа като дезинфектант в тези гелове, е спиртът. Експерти твърдят, че за да е достатъчно ефективен продуктът, той трябва да е с концентрация над 60%. Колкото по-висок е градусът, толкова повече ще е способен да убива микробите. За да придобие вашият домашен продукт консистенцията и аромата на геловете от аптеките, също ще имате нужда и от кислородна вода, глицерин и етерично масло.

Маслото от лавандула действа антибактериално

За да забъркате сместа, ще ви трябва малка бутилка, може да е от тестер на шампоан или балсам за коса. Ако имате нужда, за да я разбъркате по-лесно, направете я първо в малко бурканче и след това го прелейте в шише.

Налейте в съда 100 милилитра спирт, а след това и глицерин и ароматно масло. От ароматното масло сложете само няколко капки, за да е приятен гелът на мирис. Глицеринът е с цел сгъстяване на сместа, затова сипете от него толкова, колкото е нужно, за да се сгъсти.

За да разредите концентрата, долейте дестилирана или преварена вода. Когато пропорциите са подходящи, затворете съда и разклатете хубаво до пълно смесване. Кислородната вода е по желание – от нея се добавят само няколко милилитра.

Антибактериален домашен гел

Ако глицеринът не е достатъчен, можете също да добавите алое вера гел, за да постигнете още по-гъста консистенция. Освен това алое вера гелът е изключително полезен за кожата на ръцете ви. Той я прави мека и нежна и неутрализира изсушаващото действие на спирта.

Готовият антибактериален гел в домашни условия е удобен и компактен – може да се носи в дамска чанта или дори в джоба на якето. Носете го винаги с вас и употребявайте често.

Най-ефективният начин на употреба е да изсипете малко количество на дланта си и хубаво да го втриете в двете си ръце. Не пропускайте също така да го втриете между пръстите и на китките си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати