Храната, която може да те спаси от коронавируса

Храната, която може да те спаси от коронавируса

Страховитият коронавирус се разпространява с бързи темпове както у нас, така и по целия свят. Все повече държави предприемат крути мерки с цел ограничаване броя на засегнатите хора. Едни от най-важните препоръки са честото и старателно миене на ръцете и ограничаване на социалните контакти.

В паниката покрай най-обсъждания вирус не бива да забравяме и сезонния грип и обикновената настинка, които продължават да дебнат от ъгъла.

Ето защо е изключително важно да се погрижим за имунитета си, като обърнем специално внимание на храната, която консумираме, и включим в менюто си повече продукти, които биха могли да подсилят защитните ни сили и да ни предпазят от инфекции и заболявания, в това число и COVID-19.

Ето най-важното в храненето срещу коронавирус.

Разнообразна храна

Храните с цинк са полезни срещу коронавирус

Задължително е на трапезата ни да присъстват храни, богати на различни хранителни вещества, витамини и минерали. Особено важни за повишаване на имунната система са витамин С, Е, цинк и селен. Можем да си ги набавим чрез консумацията на разноцветни салати и свежи зеленчуци.

Храни с пробиотици също е много важно да се приемат. Пробиотиците подпомагат работата на чревните бактерии, които играят основна роля за поддържането на силна имунна система. Проучвания сочат, че те значително скъсяват настинките и намаляват остротата на симптомите.

Изключително полезни са и ферментиралите храни - кисело мляко, кефир и кисело зеле. Те се грижат за балансирането на чревната флора и укрепват чревната имунна система.

Прием на протеини

Протеините са основни градивни единици в структурите на много имунни клетки. Тяхната роля в храненето ни е жизненоважна, тъй като те помагат на човешкото тяло да се обновява, расте и развива. Най-добри източници на протеини са месо, яйца, бобови растения.

Достатъчно витамин D

Витамин D е важен за защита от коронаворус

Витамин D е изключително важен за крепка имунна система. Тялото ни се зарежда с него благодарение на слънчевите лъчи. Специалистите препоръчват излагане на слънце в обедните часове за поне 15 минути. В създалите се условия обаче и заради препоръките да не напускаме домовете си не можем да си набавим достатъчно количество от слънчевия витамин по този начин. Изключение правят тези, които имат дворове или открити тераси. Затова е желателно приемането на витамин D3 под формата на добавка или да си го набавяте чрез храна - хапвайте повече гъби, соево и бадемово мляко, тофу, овесени ядки, яйца, прясно мляко, кисело мляко, сьомга, риба тон, сардини, кисело мляко, както и портокалов сок.

Чесън, лук и подправки

Лук и чесън са полезни срещу коронавирус

Включвайте в готвенето така полезните чесън, лук, билки и подправки като розмарин, мащерка и градински чай. Те притежават антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства и подпомагат борбата с инфекциите, стимулирайки имунната система.

Ограничаване на тестените и захарни изделия

Продукти като хляб, паста, бисквити, торти и други сладки изкушения, са любими на милиони хора, но те са висококалорични и изключително бедни на полезни хранителни вещества. Причиняват възпаления в тялото и вредят на чревното здраве, подхранвайки нежелани бактерии и ферменти в червата, които потискат поддържащите имунната система щамове.

Неконтролираната консумация на нездравословни храни значително повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, хиперхолестеролемия, хипергликемия, хипертония, диабет тип 2 и затлъстяване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати