Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Остани в кондиция! Яж ябълки!

Остани в кондиция! Яж ябълки!

Остани в кондиция! Яж ябълки!

Ябълките са не просто вкусен, но и изключително полезен плод. За радост растат по нашите земи и съществува голямо разнообразие от сортове и цветове – жълти, зелени, червени. Най-хубавото е, че целогодишно можем да се наслаждаваме на прекрасния им вкус и да се възползваме от невероятните ползи, които носят за здравето.

Ябълките имат завидна хранителна стойност. Те са истинска витаминозна бомба! В тях се съдържат високи количества витамин А, В, С и D. Богати са на фибри, които подпомагат регулирането на обмена на веществата в организма и се грижат за цялостното състояние на храносмилателната система. Сочните плодове съдържат пектин и антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали и помагат на тялото да се освободи от тях.

Ябълките често присъстват в различни диети и са чудесен помощник в борбата с излишните килограми, тъй като имат много нисък гликемичен индекс, съдържат само малко количество въглехидрати, а същевременно осигуряват усещане за ситост.

Вижте невероятните ползи, които ябълките носят за здравето, и защо си заслужава да ги хапваме често.

Ябълките повишават имунитета

Ябълките повишават имунитета

Освен че ябълките са богати на почти всички необходими за укрепване на организма витамини и минерали, в тях се сдържа и един от най-мощните антиоксиданти, а именно кверцетин. Той подсилва имунната система и предотвратява различни видове болести и инфекции.

Ябълките се грижат за здравето на сърцето

Фитохимикалите, съдържащи се в тези вкусни плодове, имат антиоксидантно действие. Те неутрализират вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и увеличават риска от поява на сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на ябълки редуцира натрупването на холестерол и възпрепятства образуването на плака в артериите.

Ябълките помагат при превенция от диабет

Ябълките помагат на храносмилането

Според направени проучвания консумацията на една ябълка дневно намалява риска от развитие на диабет. Това се дължи на разтворимите фибри, участващи в състава на полезния плод, които балансират нивата на кръвната захар в организма.

Ябълките подпомагат зрението и намаляват риска от Алцхаймер и Паркинсон

Полезните вещества, на които са богати ябълките, действат благоприятно на зрението и предпазват от болести като катаракта (позната още като перде). Наред с това предпазват от развитието на някои дегенеративни заболявания, каквито са Алцхаймер и Паркинсон.

Ябълките са ефективно средство при запек, диария и хемороиди

Ябълките съдържат пектин и помагат при запек

Кората на ябълката изобилства от неразтворими фибри, включително и пектин. Те стимулират движенията на червата, подпомагат преминаването на храната през тях и така действат ефективно при проблеми като запек и диария. В допълнение, фибрите облекчават болката и дискомфорта, причинени от хемороидите, като способстват за нормализирането на изхождането.

Ябълките помагат за по-добро дентално здраве

Консумацията на ябълки стимулира производството на слюнка в устата. Както добре знаем, тя елиминира бактериите, които са основни причинители на различни дентални проблеми. Така рискът от развитието на кариеси, загуба на зъби и заболяване на венците значително намалява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest