Храните с най-много витамин D

Храните с най-много витамин D
Снимка: 1

Витамин D e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Той има многобройни роли и ползи за организма, като някои от тях са укрепване на имунната система, мозъка и нервната система; поддържане здравето на костите и зъбите; подпомагане на белодробната функция и здравето на сърцето; регулиране нивата на инсулин и превенция на диабет тип 1 и 2;

Нарича се още слънчевият витамин, тъй като най-добрият метод за набавяне на здравословни количества витамин D е именно от слънчевите лъчи.

Специалистите препоръчват излагане на слънце в обедните часове за поне 15 минути. За съжаление понякога е невъзможно да си осигурим витамин D по този начин, затова може да се приема чрез хранителна добавка или храна.

Ето кои храни съдържат най-много витамин D.

Риба

Рибата е източник на витамин D

Някои видове риба като сьомга, риба тон, сардини са чудесен източник на слънчевия витамин. Освен това са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, фосфор, калций, селен, цинк, мед и протеини.

Яйца

Вкусни и полезни, яйцата са добър доставчик на протеини и селен, а в жълтъците им се съдържа завидно количество витамин D.

Сирене

Сиренето е друг хранителен продукт, чрез който можем да си набавим полезния витамин D. С най-високо съдържание са швейцарско твърдо сирене и рикотата.

Прясно и кисело мляко

Млечните продукти са източник на витамин D

Прясното и киселото мляко съдържат ценни хранителни вещества, които са от съществено значение за функционирането на организма. Те са богати на белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини, неорганични соли и са подсилени с важния витамин D.

Бадемово и Соево мляко

Този вид млека са най-популярните алтернативи на животинското мляко. Те са подходящи за вегани и вегетарианци, както и за хора с непоносимост към лактоза, с диабет или сърдечносъдови заболявания. Съдържат прилично количество витамин D.

Гъби

Гъбите Шийтаке са отличен растителен източник на витамин D
Снимка: Йорданка Ковачева

Измежду зеленчуците гъбите шийтаке са най-добрият източник на витамин D.

Тофу

По своята същност тофу представлява соев продукт, който е отличен вегански източник на витамин D, но и на аминокиселини, желязо, калций и други микронутриенти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати