Как да пазаруваме, без да се заразим с коронавирус

Как да пазаруваме, без да се заразим с коронавирус

Може би много хора вече са се паникьосали от споменаването на думичката коронавирус. Същевременно няма място за паника, а просто вземане на адекватни мерки по отношение на предпазване на здравето ви. В случая ще ви дадем насоки как да пазарувате, така че да избегнете рисковете, свързани със заразата не само на коронавирус, но и на всички останали.

1. Стойте далеч от другите

Стойте на достатъчно разстояние от останалите купувачи (вече се счита за по-сигурно да сте на отстояния не от 1 м, а от 2 м). Не е необходимо да следите погледите на хората, които би трябвало да следят за вашето придвижване. Напротив, ако сте достатъчно отговорен както за семейството си, така и за цялото общество, то не приближавайте до никого на не повече от 2 м разстояние. По този начин давате шанс не само на близките си (ако сте заразени в коронавирус или с много други вируси, които не са за подценяване), но и на всички останали хора, които са около вас.

2. Винаги предпазна маска за лице

Тръгвайки на пазар, използвайте винаги предпазна маска за лице, както и ръкавици. Ръкавиците вече са доказана предпазна мярка, но е важно да ги сваляте по начин, по който не докосвате пръстите или кожата на ръцете си. След като премахнете ръкавиците от ръцете си, веднага ги изхвърлете и измийте ръцете си за поне 20 сек със сапун и вода.

Относно предпазната маска за лице, има различни доводи дали тя е от полза или не. Но едно е сигурно - ако сте заразен с коронавирус, вие бихте могли да предпазите останалите хора от това заболяване. В случай че не сте заразени, маската за лице би ви предпазила неволно да докоснете носа, очите или устата си - вероятно най-лесният начин, за да се "сдобиете" с коронавирус.

3. Не прибирайте току-що закупените стоки директно в дома си

Почиствайте продуктите, за да се предпазите от коронавирус

Малко са фактите, които се знаят за устойчивостта на коронавируса, но специалистите са категорични, че той може да живее в продължение на дни върху повърхности, материи и т.н. Което автоматично може да ни наведе на мисълта, че след като сме направили поредния неотложен пазар от магазина или от аптеката, е по-добре да го оставим да престои някъде за около 5- 6 часа (на балкона, в колата, в мазето, в склада и т.н.).

4. Незабавно миене на ръце веднага след пазара

Когато се приберете от пазар, веднага почистете ръцете си за поне 20 сек със сапун и топла вода. Ако сте се сдобили с ръкавици, то веднага ги изхвърлете в кош с капак и започнете с миенето на ръцете, за което вече знаете, че трябва да е поне 20 сек. Предвид факта, че редовното миене неминуемо ще доведе до изсъхване на кожа на ръцете, то погрижете се и за тяхната хидратация.

5. Внимавайте с дрехите и обувките!

Как да пазаруваме, без да се заразим с коронавирус

Няма ясни данни колко може да "издържи" коронавирусът върху дрехи, материи и т.н., но пък е и ясно, че на метални повърхности издържа за около 12 ч., което си е леко плашещо, нали? Бихме ви препоръчали след излизане, без значение дали е за хранителни стоки, аптека или работа, просто да си оставите обувките пред входната врата. Що се касае до дрехите - или директно в пералнята, или на балкон, склад и т.н. - на всяко място, на което те (дрехите) няма да имат допир до кожата ви в продължение на поне 5 часа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти