Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила при печене на хлебни изделия

Основни правила при печене на хлебни изделия

Основни правила при печене на хлебни изделия

Тестените ястия богато допълват кулинарната палитра. По естество те не могат да бъдат причислени нито към десертите, нито в други раздели на готварството, а някои от тях са допълнения или гарнитури към различни блюда.

След приготвяне и обработка тестото се пече. Печенето на хляб и хлебни изделия се извършва в пещи, фурни.

Под режим на печене се разбират основните параметри на печенето: продължителност, температура, както и влажност в различни зони на камерата за печене. За повечето продукти, изпечени на пещ или друго съоръжение, се препоръчва режим, при който парчетата тесто преминават последователно зони на овлажняване, високи и ниски температури.

Основното нещо, което се изисква при печенето на хлебни изделия, е установяването на нормална температура и условия на пара във фурната за всеки сорт продукти. Температурата за печене на хляб варира от 200 до 315°C. Основната част на печенето се извършва в зоната на ниска температура при 180-220°С. Продължителността на печенето в тази зона достига над 70% от общата ѝ продължителност.

Хляб и хлебни изделия

Топлината във влажна камера се разпределя по-равномерно, а влажният въздух допринася за по-доброто издигане на парче тесто и образуването на коричка.

Кондензацията на пара ускорява нагряването на хлебното тесто, спомага за увеличаване на обема на продукта, подобрява неговия вкус, аромат и състояние на повърхността, намалява изтичането на тестото от формата.

Температурата за печене на отделните теста обикновено се подава при условията на въздушното налягане на морското равнище. За всеки 500 м надморска височина температурата трябва да се увеличи с 20-30°С.

Домашни хлябове за 30 минути

Съставки:

Хляб
Снимка: Ваня Георгиева

- 250 г брашно

- 6 г суха мая

- 4 г сол

- 30 г масло или маргарин

- 100 мл мляко

- 50 мл вода

За смазване на върха:

- 1 жълтък

- 5 г мляко.

Получаване:

Смесете всички сухи съставки, добавете маргарин, мляко и вода. Омесете тестото. Оформете топка и оставете да втаса на топло място за 90 минути. Премесете и изчакайте още 10 минути.

Разделете на 5 части, разточете всяка част в правоъгълник, усучете и прищипвайки краищата. Оставете за 30 минути да почине. Направете разрези и намажете с жълтък и мляко.

Печете хляба на 180 градуса за 20-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest