Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за ризото

Подходящи подправки за ризото

Подходящи подправки за ризото

Ризото е традиционно италианско ястие с ориз, най-разпространено в Северна Италия.

За направата на италианско ризото се използва кръгъл бисерен ориз, ориз Арборио, който се запържва в масло или загрят зехтин.

Но кои са най-подходящите подправки за ризото, които да използваме, когато си приготвяме това ястие с ориз?

Отговорът на този въпрос не е категоричен и зависи от това какъв вид ризото искате да си приготвите. Сред най-често използваните подправки за италианско ризото са:

- кориандърът;

- куркумата;

- шафранът;

- кардамонът;

- джинджифилът;

- кориандърът;

- запържените в масло корени от целина и магданоз;

- мащерка;

- целина;

- лук;

- чесън;

Хубавото на това ястие с ориз е, че освен че може да приготвите вашето ризото с 1 или 3 подправки от изброените, може и да се направите сами микс подправки, които да използвате, когато си приготвяте ризото.

За тази цел смесете по 1 щипка от всички изброени по-горе подправки и ги запържете за кратко. Преместете с чинийка и използвайте, когато си приготвяте ризото. Съхранено правилно, домашният микс от подправки може да се използва дълго време.

Другаподходяща подправка за ризото е запърженият на сух тиган анасон. Към него се добавят малко кокосови стърготини, за да се получи екзотичен вкус.

Как да си приготвим класическо ризото?

Като за начало е необходимо да решите с какви зеленчуци ще приготвяте вашето ризото. Подгответе си ги предварително и едва тогава минете към същинската част при приготвяне на ризотото.

Както споменахме по-горе, за направата на ризото се използва кръгъл ориз, който се запържва в загрят зехтин или масло заедно с една глава наситнен лук за няколко минутки.

Препоръчва се, ако приготвите вашия ориз с месо, да сварите месото предварително, след което да прецедете бульона, който да използвате по-късно.

След като сте запържили лука с ориза, изсипете бульона, който е 1:2.5 (т.е. ако използвате 1 чаша ориз, изсипете 2.5 чаши бульон), и оставете да ври под капак за около 20 минутки, като ако оризът е все още твърд, изсипете още бульон (при някои видове ориз съотношението ориз:вода е 1:3).

Важно правило! при рецептите за ризото е, че бульонът се добавя на части - едва след като оризът абсорбира част от течността, се добавя още бульон и плавно се разбърква, докато дойде време за нова доза.

Според някои рецепти се добавят месо, морски дарове, гъби или зеленчуци, които се сипват, след като водата или бульонът се е изпарил и се запържват заедно.

Ризотото се приготвя изключително лесно, което отнема между 15 - 30 минути, но не е от ястията, които да оставите на котлона. То се нуждае от често бъркане.

И запомнете - оризовите зрънца в ризотото трябва да са леко недосварени и да усещате как имат леко твърда вътрешност. Това е още едно от основните правила за приготвянето на перфектно ризото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати