gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сгряващи зимни коктейли за душата

Идеи за сгряващи зимни коктейли за душата

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361414
Идеи за сгряващи зимни коктейли за душата
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Препоръчваме ви няколко зимни коктейла, които може да приготвите у дома, за да създадете малко повече душевен уют, докато спазвате карантината. Те не съдържат много алкохол, но могат да повишат настроението ви и усещането за домашен комфорт.

1. Греяно вино

Това е най-известното и популярно питие от горещи алкохолни напитки, които се приготвят през зимата почти навсякъде с леки национални различия. Греяното вино е червено вино, сварено със захар и подправки; много често към него се добавят плодове. Появява се през Средновековието в Европа, първоначално се прави на базата на Бордо. Днес червените сухи и полусухи вина се използват и за готвене.

Греяното вино се приготвя през зимата в почти всички европейски страни, продава на коледните пазари, а в много градове - и извън този период. В различните страни обаче има малки разлики. Например в Германия към виното се добавят малко ром и агаве сироп, в Англия - джин, мед и сироп от шипка. Има дори бяло греяно вино - за тези, които не обичат червеното вино.

2. Ябълков коктейл с калвадос

Калвадос е сгряваща зимна напитка

Във Франция има много оригинални напитки, които се правят само в тази страна, а Калвадос е една от тях. Те го получават чрез дестилация на ябълков сайдер и с настъпването на студения сезон в Нормандия започват да приготвят горещ коктейл на базата на Калвадос. Нищо чудно, че се произвежда там! Класическата местна рецепта предполага наличието на Калвадос, ябълков сок и джинджифил. Сместа трябва да е доста гореща, но не пареща и обикновено се сервира в прозрачни чаши. Това е ароматна, затопляща и много здравословна напитка.

3. Грог

Грог е сгряващ зимен коктейл

Разреден с вода, ромът с подправки е изобретен от Едуард Върнън, по прякор Олд Грог, вицеадмирал на Британския флот, още през 18 век. За да спести пари, той наредил на моряците да консумират ром, разреден с топла или студена вода, и екипът много харесал тази идея. Напитката се модифицира, с времето към нея се добавят подправки и сега това е един от най-популярните горещи коктейли.

Грогът е бърза и лесна за приготвяне зимна напитка, тъй като, за да го приготвите, се нуждаете от малко сгряващи подправки (обикновено канела, джинджифил и карамфил и то само по желание), имате нужда само от силен алкохол и лимонов сок. Понякога се добавя инфузия от мляко, мед или кафе и получената напитка се сервира в порцеланови чаши. Традиционният грог на основата на ром се сервира или в чаши за ирландско кафе, или в затоплени чаши с дръжки.

4. Коктейл с гореща бира

Коктейл с гореща бира

В Северна Европа, главно в Германия, Полша и Швеция се предлага напитка с гореща бира. Вкусът ѝ е доста особен, въпреки че това не отменя затоплящите ѝ свойства. Бирата е специфично нещо, към нея трябва да се подхожда много внимателно, когато се нагрява, още повече че рецептата за топла бира включва също яйца, захар и лимон, плюс малко индийско орехче. За приготвяне се използва лека пшенична бира.

Може да се срещне и „тъмен“ вариант - тогава към бирата се добавят ракия и кафеен спирт. За да завършите рецептата и интересната комбинация от аромати, добавете и бита сметана. Определено трябва да опитате този коктейл! Греяното вино е много типична зимна напитка, а тази екзотика е предназначена за истински ценители.

5. Пунш

Това е напитка, която често се приготвя, ако се каним да посрещнем големи компании. Тя се среща в Англия, а след това - в Индия, Германия и така се разпространява в цяла Европа. Въпреки различните вариации, всички рецепти за пунш имат нещо общо - те винаги съдържат плодове. Обикновено това са ябълки, лимони, портокали, круши. Французите, предразположени към оригиналност, добавят пъпеш, ягоди и бърбън ванилия към своята версия за пунш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати