Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сгряващи зимни коктейли за душата

Идеи за сгряващи зимни коктейли за душата

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
36146
Идеи за сгряващи зимни коктейли за душата

Препоръчваме ви няколко зимни коктейла, които може да приготвите у дома, за да създадете малко повече душевен уют, докато спазвате карантината. Те не съдържат много алкохол, но могат да повишат настроението ви и усещането за домашен комфорт.

1. Греяно вино

Това е най-известното и популярно питие от горещи алкохолни напитки, които се приготвят през зимата почти навсякъде с леки национални различия. Греяното вино е червено вино, сварено със захар и подправки; много често към него се добавят плодове. Появява се през Средновековието в Европа, първоначално се прави на базата на Бордо. Днес червените сухи и полусухи вина се използват и за готвене.

Греяното вино се приготвя през зимата в почти всички европейски страни, продава на коледните пазари, а в много градове - и извън този период. В различните страни обаче има малки разлики. Например в Германия към виното се добавят малко ром и агаве сироп, в Англия - джин, мед и сироп от шипка. Има дори бяло греяно вино - за тези, които не обичат червеното вино.

2. Ябълков коктейл с калвадос

Калвадос е сгряваща зимна напитка

Във Франция има много оригинални напитки, които се правят само в тази страна, а Калвадос е една от тях. Те го получават чрез дестилация на ябълков сайдер и с настъпването на студения сезон в Нормандия започват да приготвят горещ коктейл на базата на Калвадос. Нищо чудно, че се произвежда там! Класическата местна рецепта предполага наличието на Калвадос, ябълков сок и джинджифил. Сместа трябва да е доста гореща, но не пареща и обикновено се сервира в прозрачни чаши. Това е ароматна, затопляща и много здравословна напитка.

3. Грог

Грог е сгряващ зимен коктейл

Разреден с вода, ромът с подправки е изобретен от Едуард Върнън, по прякор Олд Грог, вицеадмирал на Британския флот, още през 18 век. За да спести пари, той наредил на моряците да консумират ром, разреден с топла или студена вода, и екипът много харесал тази идея. Напитката се модифицира, с времето към нея се добавят подправки и сега това е един от най-популярните горещи коктейли.

Грогът е бърза и лесна за приготвяне зимна напитка, тъй като, за да го приготвите, се нуждаете от малко сгряващи подправки (обикновено канела, джинджифил и карамфил и то само по желание), имате нужда само от силен алкохол и лимонов сок. Понякога се добавя инфузия от мляко, мед или кафе и получената напитка се сервира в порцеланови чаши. Традиционният грог на основата на ром се сервира или в чаши за ирландско кафе, или в затоплени чаши с дръжки.

4. Коктейл с гореща бира

Коктейл с гореща бира

В Северна Европа, главно в Германия, Полша и Швеция се предлага напитка с гореща бира. Вкусът ѝ е доста особен, въпреки че това не отменя затоплящите ѝ свойства. Бирата е специфично нещо, към нея трябва да се подхожда много внимателно, когато се нагрява, още повече че рецептата за топла бира включва също яйца, захар и лимон, плюс малко индийско орехче. За приготвяне се използва лека пшенична бира.

Може да се срещне и „тъмен“ вариант - тогава към бирата се добавят ракия и кафеен спирт. За да завършите рецептата и интересната комбинация от аромати, добавете и бита сметана. Определено трябва да опитате този коктейл! Греяното вино е много типична зимна напитка, а тази екзотика е предназначена за истински ценители.

5. Пунш

Това е напитка, която често се приготвя, ако се каним да посрещнем големи компании. Тя се среща в Англия, а след това - в Индия, Германия и така се разпространява в цяла Европа. Въпреки различните вариации, всички рецепти за пунш имат нещо общо - те винаги съдържат плодове. Обикновено това са ябълки, лимони, портокали, круши. Французите, предразположени към оригиналност, добавят пъпеш, ягоди и бърбън ванилия към своята версия за пунш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest