Полезни свойства на билката петопръстник

Полезни свойства на билката петопръстник
Снимка: Илиана Първанова
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Билката петопръстник е известна още с наименованието гърличева трева. Тя има жълт, дребен цвят и расте на височина най-често до 20 сантиметра. Листата ѝ са зелени, разделени на пет отделения, наподобяващи петте човешки пръста. От тук идва и нейното име.

Растението е изключително разпространено в нашата страна и може да бъде открито почти навсякъде. Използваемите в народната медицина части от петопръстника са стрък, листа и корен. Най-разпространено е мнението, че коренът трябва да се изважда на есен. Всички части се сушат и след това могат да бъдат използвани за направата на отвара, чай, спиртна настойка, билкови таблети, компреси.

Едно от най-големите достойнства на петопръстника е голямото съдържание на антиоксиданти и биофлаваноиди в него. Едновременно с това билката е източник на витамин С, танини, ценни минерали и аминокиселини. Интересна особеност е, че от стъблото на петопръстника се добива лечебна смола, която се използва като противовъзпалително средство.

Bилката петопръстник
Снимка: Илиана Първанова

Жълтоцъфтящото лековито растение е подходящо при стомашни проблеми, сред които диария, гастрит и язва, при чернодробни възпаления, при кожни възпаления и отоци, невралгии, неврити и ставни възпалния, както и при възпаления на очите, синузит и катаракта.

За лечение на стомашни неразположения спомага спазволитичното му действие, което облекчава болката, както и противовъзпалителното. Поради последната характеристика растението дава чудесни резултати при възпаление на венци и на устната кухина (чрез жабурена с лечебна отвара), при кожни раздразнения, за влагалищни промивки, за измиване на очите при конюнктивит.

Петопръстникът има и известни аналгетични (болкоуспокояващи) и противотемпературни свойства. Последните също представляват особен интерес за народната медицина, особено що се отнася за лечението на треска. Билката стимулира действието на имунната защита, като по този начин се бори с високата температура и втрисането.

билката петопръстник лекува болни бъбреци, стомах

Петопръстникът има висока ефективност при лечение на камъни в бъбреците. За справяне с проблема се приготвя отвара от стрък, която трябва да се приема преди хранене – три пъти дневно.

Вътрешен прием на билката се препоръчва за справяне не само със стомашни спазми, но и срещу менструални спазми, спазми по време на раждане и дори спазми на кръвоносните съдове при мигренозни пристъпи.

За билката петопръстник съществуват и различни поверия. Най-разпространена е легендата, че тя е служела за направата на любовна магия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати