Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Френски класики: Аше Пармантие (Hachis Parmentier)

Френски класики: Аше Пармантие (Hachis Parmentier)

The Fire LionThe Fire Lion
Новак
3100
Овчарски пай

Аше Пармантие (на френски: Hachis Parmentier) е традиционно френско ястие. То е френската версия на Овчарски пай (на английски език: Shepherd`s Pie) и се състои от нарязано на кубчета месо (може вместо това да се използва кайма), картофено пюре и сирене (и като казвам сирене имам предвид като Швейцарско сирене и др.).

История на Аше Пармантие

Ястието е кръстено на френския фармацевт, диетолог и изобретател Антоан-Августин Пармантие. Той е много заинтересован от използването и включването на картофи във френската кухня, тъй като колегите му смятат зеленчука за отровен. Той не е бил създаден от самия изобретател, но ястието е кръстено на него с първия термин "хашис", което на френски означава "нарязан", като вторият термин на ястието е неговото фамилно име.

Приготвяне на Аше Пармантие

Аше Пармантие се приготвя, като първо се готви месото (обикновено се използва говеждо месо) с лук, праз, домати, червено вино, билки и подправки. Приготвя се гъста яхния и месото, отстранява се костта и месото се прибавя обратно към ястието. Картофеното пюре се приготвя отделно и се нанася върху най-долната част на тавата за печене. Вареното месо и яхнията се наслояват и отново се покриват с картофено пюре. Горният слой се гарнира със сирене и масло и се пече до готовност.

Популярни вариации на Аше Пармантие

Основната френска рецепта за Hachis Parmentier остава същата с времето. Съвременните рецепти обаче могат да сменят съставките, за да ускорят приготвянето на ястието. Например, готвачите могат да използват смляно месо (кайма), приготвено с микс от билки и подправки и наслоени по същия начин. Те могат също така да използват пилешко или свинско месо вместо говеждо.

По традиция овчарският пай Hachis Parmentier също може да се приготви и без всякакъв зеленчук. Въпреки това готвачите често предпочитат да добавят праз, моркови, лук и целина в месния слой, за да го направят питателен.

Популярният готвач Дори Грийнспан има много известна и лесна версия на рецептата в книгата си Френски петъци с Дори, в която използва кубчета пържоли и колбаси, за да направи ястието.

В цял свят има и подобни приготвени ястия, които са наречени по различен начин. Например, английската версия на Hachis Parmentier shepherd's pie е месен пай, приготвен от кълцано месо и зеленчуци, за да се образува гъста месна смес, която се покрива с картофено пюре и се пече.

Подобно ястие се приготвя и в Мароко, наречено pastel de patatas.

В България подобно ястие се нарича запеканка с кайма. Само че най-долу в тавата слагаме първо каймата после картофено пюре и накрая поръсваме с кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати