7 ползи на киселото мляко

7 ползи на киселото мляко
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-36%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Какво представлява киселото мляко и как се прави?

Киселото мляко е популярен млечен продукт, който се получава чрез бактериалната ферментация на млякото. Бактериите, използвани за производството на кисело мляко, ферментират лактозата, естествената захар, намираща се в млякото. Този процес произвежда млечна киселина, която кара млечните протеини да се пресекат, придавайки на киселото мляко уникалния му вкус и текстура.

Обикновеното кисело мляко представлява бяла, гъста кремообразна смес с приятно кисел вкус. За съжаление повечето търговски марки добавят и други съставки като захар и изкуствени вкусове към киселото мляко, за да повишат трайността му и да му придадат по-примамлив вкус. Тези видове кисело мляко не са полезни за вашето здраве.

От друга страна, обикновеното неподсладено кисело мляко има редица важни ползи за здравето.

1. Киселото мляко е богато на важни хранителни вещества

Ползи на киселото мляко

Киселото мляко съдържа много калций - минерал, необходим за здрави зъби и кости. Само една чаша кисело мляко осигурява 49% от дневните нужди от калций. Освен това то има високо съдържание на витамини от група В, по-специално витамин В12 и рибофлавин, които могат да предпазят човек от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на нервната тръба.

Една чаша кисело мляко също осигурява 38% от дневната нужда от фосфор, 12% от магнезий и 18% от калий. Тези минерали са от съществено значение за регулиране на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите.

Едно хранително вещество, което киселото мляко не съдържа естествено, е витамин D, но той обикновено се обогатява с него. Витамин D насърчава здравето на костите и имунната система и може да намали риска от сърдечни заболявания и депресия.

2. Киселото мляко има високо съдържание на протеини

Киселото мляко осигурява впечатляващо количество протеин - около 12 г протеин на 200 г кисело мляко.

Получаването на достатъчно протеин е важно за регулирането на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират за ситост. Това може автоматично да намали броя на калориите, които консумирате като цяло, което помага за контрола на теглото.

3. Някои видове кисело мляко могат да подпомогнат храносмилателното здраве

Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии (пробиотици), които са или част от закваската, или се добавят след пастьоризация. Те могат да са от полза за храносмилателното здраве. За съжаление много кисели млека са пастьоризирани, което е термична обработка, която убива полезните бактерии, които съдържат.

Доказано е, че някои видове пробиотици като бифидобактериите и лактобацилите, намаляват симптомите на синдрома на раздразненото черво. Освен това, няколко проучвания са установили, че пробиотиците могат да предпазват от диария, предизвикана от антибиотици, както и запек.

4. Киселото мляко може да укрепи имунната система

Киселото мляко е полезно

Консумирането на кисело мляко редовно - особено ако съдържа пробиотици - може да укрепи имунната система и да намали вероятността от заразяване с болест.

Пробиотиците също намаляват възпалението при здравословни проблеми като вирусни инфекции и разстройства на червата. Изследвания показват, че в някои случаи пробиотиците могат също да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на обикновената настинка. Киселите млека, обогатени с витамин D, могат да засилят още повече имунната система. Витамин D спомага в предотвратяването на заболявания като обикновената настинка и грип.

5. Киселото мляко може да предпази от остеопороза

Киселото мляко съдържа някои основни хранителни вещества за поддържане здравето на костите, включително калций, протеин, калий, фосфор и понякога витамин D. Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза, състояние, характеризиращо се с отслабване на костите.

6. Киселото мляко може да подобри здравето на сърцето

Съдържанието на мазнини в киселото мляко е една от причините, поради които ползите му за здравето са контроверсна тема. То съдържа предимно наситени мазнини, с малко количество мононенаситени мастни киселини.

По-рано се е смятало, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, но настоящи изследвания показват, че това не е така. Няма конкретни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни. Всъщност киселото мляко може дори да е от полза за здравето на сърцето.

Някои изследвания сочат, че приемът на наситени мазнини от пълномаслени продукти увеличава "добрия" HDL холестерол, който може да подобри здравето на сърцето. Други проучвания установяват, че приемът на кисело мляко намалява цялостната честота на сърдечните заболявания.

7. Киселото мляко може да помогне за балансиране на теглото

Киселото мляко балансира теглото

Бидейки с високо съдържание на протеини, с помощта на калция киселото мляко помага за повишаване нивата на хормони, намаляващи апетита, като пептид YY и GLP-1. Освен това няколко проучвания установяват, че консумацията на кисело мляко е свързана с по-ниско телесно тегло, процент на телесните мазнини и обиколка на талията.

Други изследвания сочат, че тези, които консумират кисело мляко, са склонни да се хранят по-добре като цяло, в сравнение с тези, които не го консумират. Отчасти това се дължи на по-високото му съдържание на хранителни вещества в сравнение с доста нискокалоричното съдържание.

Някои хора трябва да бъдат особено внимателни с приема на кисело мляко обаче, тъй като това може да доведе до неблагоприятни ефекти, особено при хора с непоносимост към лактоза или алергия към мляко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати