Полезни храни, които са като метла за стомаха

Полезни храни, които са като метла за стомаха

Заседналият начин на живот и неправилната диета често влияят негативно на храносмилателната система. Можете да промените ситуацията към по-добро например като разнообразите диетата си с полезни растителни влакна - фибри.

Това е най-грубата част на растенията, която нашата стомашно-чревна система не може да разгради. Трябва обаче да можем да правим разлика между неразтворими и разтворими фибри.

Първият, подобно на "метла", помага за премахване на холестерола, жлъчните киселини и отпадъците, образувани в храносмилателния процес, които са в дебелото черво от тялото.

Заслужава да се отбележи, че диета, включваща храни с високо съдържание на фибри, помага за премахване на запека, намалява риска от развитие на хемороиди, понижава холестерола и кръвната захар, помага за поддържане на нормално тегло и намалява риска от рак на дебелото черво, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Тук ви предлагаме списък с някои здравословни храни, които са най-богати на растителни фибри. Тези продукти ще почистят тялото ви бързо, защото са като метла за стомаха.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа фибри и прочиства стомаха

Един от най-достъпните и най-богати източници на фибри, микроелементи и витамини е пълнозърнестият хляб. Всички тези вещества се унищожават при смилането на зърното в брашно от най-висок клас, но се съхраняват в пълнозърнесто брашно. Ръжният хляб се счита за най-полезен: той е нискокалоричен и съдържа много диетични фибри, които намаляват кръвната захар и прочистват храносмилателния тракт.

Леща и други бобови растения

Една чаша готови леща съдържа около 16 грама фибри. Освен това тя е уникален източник на желязо и цинк и не натрупва токсини, поради което се счита за екологично чист продукт.

Плодове

Малини, ягоди, боровинки, цариградско грозде. Повечето плодове имат много високо съдържание на фибри: от 2.5 г или повече. Например боровинките са не само богати на фибри, но практически не съдържат нездравословни захари, които присъстват в много десертни плодове. Една чаша малини, която на практика не губи полезни свойства по време на обработката, съдържа 8 г фибри и само 60 калории. Сините сливи имат благоприятен ефект върху червата и една от причините за това е високото съдържание на фибри (3.8 г на половин чаша).

Ленените семена

Лененото семе е като метла за стомаха

Лененото масло често се използва като слабително, а ленените семена понижават холестерола в кръвта. Когато се използва вътрешно, стомашно-чревния тракт се обвива от отделяната от тях слуз, което е полезно при язви, гастрити и други възпалителни процеси. Високото съдържание на слуз в лененото семе предпазва възпалената лигавица на хранопровода и стомашно-чревния тракт от дразнене и намалява абсорбцията на токсините. Ленените семена улесняват отстраняването на неразградени хранителни остатъци, което има положителен ефект при запек и затлъстяване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати