Идея за оползотворяване на стар хляб

Идея за оползотворяване на стар хляб

Може да ви се струва доста позната ситуацията да сте се снабдили с повече хляб, отколкото реално консумирате. Стига да не го замразите, то ако не измислите варианти за употребата му, той ще мухляса и ще стане негоден дори да го предложите и на домашните си любимци.

Това е причината тук да ви дадем няколко идеи как можете да оползотворите стара хляб - с уточнението, че той може да е сух, но не и мухлясал.

1. Вкусна попара

Попара от стар хляб

Не си мислете, че попарата, която се предлага само на малки деца, е отживелица. Както и че трябва да се приготвя единствено от сухари. Нищо подобно. Можете да приготвите попара както на възрастните си баба и дядо, на които дъвкателните им функции са затруднени, така и на вашите тийнейджъри, които са били на поредното затягане на брекетите им. Последните може и да възроптаят, но бързо ще установят, че това е една от най-питателните и вкусни храни, които вероятно са "позабравили". А може и никога да не са пробвали.

2. Домашни крутони

Крутони от от стар хляб

От какво мислите, че се правят крутоните, за които даваме излишни пари? От стар хляб. Нарежете филийките хляб на кубчета, изсипете ги в купа, добавете риган или други подправки по ваш избор, както и зехтин. Разбъркайте, изсипете всичко в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрята на около 220 градуса фурна, докато придобият златист цвят. Можете да ги използвате както за добавка към зелени салати, така и поднесени с различни по съставки кремсупи.

3. Пържени филийки

Пържени филийки от стар хляб

Използвайте стария хляб за закуска, защото пържените филийки, които познаваме от детството си, се приготвят именно от по-стар хляб. Знаете процедурата - просто овалвате филийките в разбити яйца и малко прясно мляко и ги изпържвате до златисто.

4. Пица от стар хляб

Пица от стар хляб

А защо не вкусна домашна пица? Вместо да приготвяте тесто за пица, просто изрежете коричките на стария хляб и ги потопете в смес от доматено пюре и зехтин. Подредете ги в тава, запечете ги леко в предварително загрята на 180°C фурна и после наредете върху изпеченото "тесто" обичайните продукти, които бихте сложили върху любимата си пица. Със същата сила може да приготвите и баница от стар хляб за закуска.

5. Стар хляб като помощник за оправяне на манджи

Сигурно сте чували, че стар хляб се добавя и към каймата за кюфтетата. Знаете ли обаче, че той е чудесно средство, с което да премахнете излишната течност или мазнина от някое ястие, което вече сте приготвили, но ви се струва прекалено "воднисто". Сложете в края на тенджерата/ тавата или тигана, в който сте приготвяли въпросната гозба, къшей стар хляб и веднага ще видите как течността ще бъде попита - от иначе ненужния твърд хляб.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати