gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, които подкрепят работата на жлъчката

Храните, които подкрепят работата на жлъчката

полезни храни за жлъчката
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Жлъчният мехур, или жлъчката, както още го наричаме, е малък орган, разположен в горната дясна част на корема, под черния дроб, за който е прикрепен. В жлъчния мехур се съдържа храносмилателна течност – жлъчен сок или жлъчка, която се отделя в тънкото черво при прием на храна. Нейната роля е да подпомага обработката и разграждането на наситените мазнини в тялото.

Понякога обаче, различни фактори, като метаболитни нарушения или прекомерна консумация на мазнини, могат да причинят заболявания на жлъчката, които възпрепятстват нейните нормални функции.

В повечето случаи тези заболявания са свързани предимно с образуване на камъни в жлъчния мехур. Това са малки образувания от холестерол и калций, запушващи каналчетата, които дренират жлъчния сок.

Затова, за да е здрав жлъчният мехур и за да функционира правилно, е важен хранителният режим, който имаме. Добре е да консумираме такива храни, които се грижат за здравето на жлъчката и подкрепят нейната работата.

Препоръчва се консумацията на повече моркови, чушки, тиква, тъй като те са изключително богати на бета каротин. Попадайки в организма той се трансформира в ценния витамин А, който е много полезен за жлъчния мехур и подобрява дейността му.

Бамята е друг зеленчук, който притежава невероятни свойства по отношение на жлъчката, тъй като стимулира секрецията на жлъчен сок в нея. Освен това, поради факта, че в бамята има високо съдържание на магнезий, тя е полезна за превенция на камъни в жлъчния мехур.

Зелето и цвеклото притежават чудесни пречистващи и детоксикиращи свойства, благодарение на които имат способността да извеждат токсините от организма. По този начин се грижат за здравето на жлъчката и улесняват работата й.

цвеклото е полезно за жлъчния мехур

Киселите и ферментирали по естествен път храни, като туршии, кисело зеле, кисело мляко, също действат благоприятно върху жлъчния мехур. В тях се съдържат пробиотици, които облекчават симптомите на подуване, газове, помагат при раздразнени черва и стомах, стимулират разграждането на мазнините, като по този начин подпомагат функционирането на жлъчката.

Добре е в менюто ни да присъстват бобови храни, кафяв ориз и лененото семе, които също са много полезни за жлъчката. Бобовите храни балансират холестерола в организма, който ако е в излишък, може да кристализира в жлъчния мехур и да предизвика холелитиаза. Кафявият ориз и лененото семе изобилстват на фибри, които подобряват храносмилането и движенията на червата, а това действа благоприятно върху работата на жлъчката.

Някои видове плодове, като цитрусови плодове, ябълки, ягоди, малини и боровинки, също имат ключова роля за здравето на жлъчката. Цитрусите са чудесен източник на витамин С, който притежава мощни антиоксиданти свойства и според направено проучване, може да намали значително риска от образуване на жлъчни камъни.

Ягодите малините и къпините действат профилактично срещу камъни в бъбреците, като по този начин се грижат и за здравето на жлъчката. Ябълките пък съдържат значителни количества пектин и желязо, които повишават качеството на жлъчния сок и стимулират работата на жлъчния мехур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати