Когато се храниш, без да си гладен - използвай мозъка си!

Когато се храниш, без да си гладен - използвай мозъка си!

В периода на изолация, предизвикана от пандемията от коронавирус, много специалисти сочат, че в скоро време ще трябва да се борят с наднорменото тегло на обществото.

Единият фактор се дължи на презапасяването с храна, която най-малкото с риск да не започне да се разваля, ще трябва да се консумира. Дори и без да сме гладни. Същевременно, докато сме затворени вкъщи, ние сме доста ограничени откъм физическа активност.

Да, за последствията от липсата на физическа активност, както и от риска от преяждане се изговори вече много. И рядко се говореше за необходимостта от тонизирането на мозъка ни. В крайна сметка физическата и умствената активност трябва да вървят ръка за ръка, спазвайки максимата Здрав дух в здраво тяло.

Според Мюър Грей, оксфордски университетски медик, преди да посегнем към поредната хапка, без да сме гладни, трябва, първо, да се вслушаме какво ни казва тялото и дали наистина ни се яде в момента. А за да противодействаме на мисълта за храна, е необходимо да включим в действие мозъка и ръцете си. Един вид да имаме за какво да мислим и същевременно да не използваме ръцете си, докато мислим да похапваме това и онова.

Хранене от скука

Можете например да се захванете с рисуване или градинарство. И при двете дейности работят и мозъкът, и ръцете ни. Можете да решавате кръстословици или судоку. Както и да играете на настолни игри, включвайки в тях всички членове на семейството си.

Често когато тялото ни казва, че е гладно, то всъщност е жадно, твърди Мюър Грей. Преди да посегнете към храната в хладилника, по-добре изпийте чаша вода.

Естествено, ще настъпи и момент, в който вече няма да можете да залъгвате глада, а и човек не може да живее, без да се храни. Внимавайте обаче какво консумирате и избирайте по-малко калорични храни, сервирани на по-малки порции.

Използвай мозъка си срещу храненето от скука

Забравете за всички храни, познати ни като джънк фуд и наблегнете на онези, които са богати на фибри и протеини. Ежедневно включвайте в менюто си и пресни зеленчуци, като по този начин ще избегнете риска след изтичането на периода на изолация да сте се превърнали в подобие на човечето на Мишелин, което и да иска не може да напусне дома си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати