gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какво най-добре се съчетава виното

С какво най-добре се съчетава виното

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
С какво най-добре се съчетава виното
Малка стъклена кутия за храна с капак-33%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Основният принцип за съчетаване на вино и различни ястия се състои в това да се съчетава силата на виното с богатството на ястието, а ароматът му – с деликатния вкус на яденето.

Ястието не трябва никога да е по-силно от виното като аромат и наситеност. Затова е важно да се знае, че никога не трябва да се поднася бяло или леко червено вино с дивеч, както и червено вино – със сосове на основата на олио или зехтин.

Хубавото дъхаво бордо не трябва да се сервира с бяло месо. Не може да се съчетават сладко вино със солено ястие. Киселото вино пък е трудно съчетаемо с тръпчиви ястия.

Много трудно се подбира вино към сладкиши и различни видове десерти. Не особено силно червено вино добре върви с патица, задушена и сервирана със зърна грозде. Сладкото вино не върви с пастички и кремове.

Най-доброто решение в такива случаи е да сервирате шампанско към десерта. Силното червено вино с тръпчив вкус може да се съчетае добре с шоколадови десерти.

Леките бели вина вървят добре с риба, а розовите – с бяло месо. Леките червени вина се съчетават добре с червено месо, а силните червени – с дивеч.

Съществува елементарно правило – колкото е по-скъпо виното, толкова по-семпло трябва да е ястието. А ето и няколко примера за наистина добри вкусови съчетания.

Твърдите сирена като едамер се съчетават добре с червени вина, които съдържат много танини. Козите сирена са по-вкусни със сухи бели вина и с червени тръпчиви вина.

Вкусът на сиренето бри се съчетава добре с червени вина с изискан вкус. Суфле на базата на сирене е много вкусно, ако с него се поднесе бяло или розово вино.

Гъбите са прекрасни с бордо, а дивечът – с бургундско. Сухото бяло вино много добре се съчетава с риба, сервирана с тръпчив сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васко
Васко
23.05.2013 14:15
Защо не напишете българското "сирене" с какво вино се съчетава?
0
0