Какви рискове крият ферментиралите храни?

ферментирали храни

Ферментиралите храни се получават след като биват подложени на процес на млечно-кисела ферментация, в резултат на което естествените бактерии са преработили захарта и въглехидратите, съдържащи се в храните, в млечна киселина. Чрез този процес храната се запазва и обогатява с редица полезни хранителни вещества, като ензими, витамини, Омега-3 мастни киселини и пробиотици.

За нас, българите, този тип храни са добре познати от столетия и традиционно повечето от тях присъстват на трапезата ни предимно през зимните месеци.

Към групата на ферментиралите храни се причисляват киселото мляко, кефирът, ябълковият оцет и естествено ферментиралите зеленчуци, популярни у нас като туршии – краставици, моркови, карфиол, червени чушки, чесън и разбира се кисело зеле.

Някои други популярни ферментирали храни, но не много разпространени в България са Комбуча - ферментирал чай и Кимчи – традиционно корейско ястие от ферментирали зеленчуци, най-вече зеле, подобно на българското кисело зеле, към което са добавени подправки като лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Ферментиралите храни се славят като полезни, поради твърденията, че подобряват храносмилането и облагородяват микроорганизмите, които живеят в червата, намаляват възпаленията, подсилват имунната система и са добър съюзник в отслабването.

Според британския микробиолог, г-жа Манал Мохамед, обаче, наред с полезните свойства, които имат, този тип хранителни продукти крият и някои рискове.

болка в стомаха от ферментирали храни

Така например ферментирали храни и напитки е възможно да предизвикат алергии, да улеснят размножаването на бактерии, резистентни на антибиотици и да доведат до неприятни странични ефекти като умора, проблеми със съня, сърбеж, обриви, диария, гадене, повръщане, в редки случаи дори ниско кръвно налягане и сърдечна аритмия.

По думите на г-жа Манал Мохамед, тези възможни рискове се дължат на наличието на хистамини, които се съдържат в богатите на пробиотици храни, каквито са ферментиралите храни. Организмите на някои хора не произвеждат достатъчно ензими, които да разграждат тези хистамини, в резултат, на което те попадат в кръвта и предизвикват реакции.

Ферментиралите храни могат да бъдат вредни, особено за възрастните хора или тези с компрометирана имунна система, тъй като съществува опасност от получаване на сериозни инфекции, причинени от съдържащите се в тях живи бактерии.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати