gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

Слабост, умора, замаяност, потиснато настроение са проблеми, с които се сблъскват хората с много ниско кръвно налягане.

Говорим за хипотония, когато кръвното налягане е под 100 на 60 милиметра живак. Характерни симптоми на ниското кръвно са: нарушена концентрация, шум в ушите, студени крака и ръце.

При лечението на това заболяване най-важните фактори не са лекарствата, а начинът на живот и храненето.

Ето няколко правила, които трябва да се спазват при изграждането на диета при ниско кръвно, която ще помогне в борбата с хипотонията.

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

1. Яжте често, но умерено

Обилното хранене може да доведе до сънливост и умора след хранене, т.е. влошават симптомите, съпътстващи твърде ниското налягане. Препоръчва се да се яде 4-5 пъти на ден, като се поддържат 3-4 часа почивки между отделните хранения. Трябва да станете от масата с леко чувство на глад. Чувството за ситост след хранене показва преяждане - тогава човек мечтае само за сън и налягането му отново спада.

2. Наблегнете на зърнени продукти

Характеризирайки се с ниско ниво на преработка, те са източници на сложни въглехидрати, които осигуряват постоянна доставка на глюкоза към клетките на нашето тяло. Това предпазва от резки промени в кръвното налягане.

Сред най-полезните пълнозърнести храни са: черен хляб, елда и перлен ечемик, кафяв ориз, тестени изделия от пълнозърнести храни, зърнени храни като овес, пшеница, ръж и ечемик.

3. Прием на много течности

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

През деня трябва да изпиете поне 2-2.5 литра течност. Препоръчително е да използвате минерална вода, която съдържа натрий, който повишава кръвното налягане.

Кофеинът в кафето също може да повиши кръвното налягане, но това дава краткосрочен ефект. Впоследствие налягането рязко спада, което може да бъде придружено от сънливост, влошаване на благосъстоянието и настроението.

4. Увеличен прием на сол

Фактът, че натрият, съдържащ се в натриев хлорид, повишава налягането, не означава, че солта в храните трябва да се добавят в големи количества, бъдете разумни.

5. Пикантни храни

Пикантните подправки помагат при хипотония

Подправките, особено пикантните, имат затоплящ ефект върху тялото и повишават налягането. Особено се препоръчва лют червен пипер. Също така е добра идея да добавите малко количество джинджифил към топъл чай.

6. Билки и ароматерапия

Още един съвет при хипотония - трябва да използвате тинктури или чай с мащерка, листа от мента, евкалипт и риган. От естествените етерични масла при хипотония можете да използвате масла от мащерка и евкалипт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати