Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

Слабост, умора, замаяност, потиснато настроение са проблеми, с които се сблъскват хората с много ниско кръвно налягане.

Говорим за хипотония, когато кръвното налягане е под 100 на 60 милиметра живак. Характерни симптоми на ниското кръвно са: нарушена концентрация, шум в ушите, студени крака и ръце.

При лечението на това заболяване най-важните фактори не са лекарствата, а начинът на живот и храненето.

Ето няколко правила, които трябва да се спазват при изграждането на диета при ниско кръвно, която ще помогне в борбата с хипотонията.

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

1. Яжте често, но умерено

Обилното хранене може да доведе до сънливост и умора след хранене, т.е. влошават симптомите, съпътстващи твърде ниското налягане. Препоръчва се да се яде 4-5 пъти на ден, като се поддържат 3-4 часа почивки между отделните хранения. Трябва да станете от масата с леко чувство на глад. Чувството за ситост след хранене показва преяждане - тогава човек мечтае само за сън и налягането му отново спада.

2. Наблегнете на зърнени продукти

Характеризирайки се с ниско ниво на преработка, те са източници на сложни въглехидрати, които осигуряват постоянна доставка на глюкоза към клетките на нашето тяло. Това предпазва от резки промени в кръвното налягане.

Сред най-полезните пълнозърнести храни са: черен хляб, елда и перлен ечемик, кафяв ориз, тестени изделия от пълнозърнести храни, зърнени храни като овес, пшеница, ръж и ечемик.

3. Прием на много течности

Какво да ядем при хипотония (ниско кръвно)

През деня трябва да изпиете поне 2-2.5 литра течност. Препоръчително е да използвате минерална вода, която съдържа натрий, който повишава кръвното налягане.

Кофеинът в кафето също може да повиши кръвното налягане, но това дава краткосрочен ефект. Впоследствие налягането рязко спада, което може да бъде придружено от сънливост, влошаване на благосъстоянието и настроението.

4. Увеличен прием на сол

Фактът, че натрият, съдържащ се в натриев хлорид, повишава налягането, не означава, че солта в храните трябва да се добавят в големи количества, бъдете разумни.

5. Пикантни храни

Пикантните подправки помагат при хипотония

Подправките, особено пикантните, имат затоплящ ефект върху тялото и повишават налягането. Особено се препоръчва лют червен пипер. Също така е добра идея да добавите малко количество джинджифил към топъл чай.

6. Билки и ароматерапия

Още един съвет при хипотония - трябва да използвате тинктури или чай с мащерка, листа от мента, евкалипт и риган. От естествените етерични масла при хипотония можете да използвате масла от мащерка и евкалипт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest