Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Лесни и ефектни кулинарни декорации

Лесни и ефектни кулинарни декорации

Лесни и ефектни кулинарни декорации

Вкусната храна не е предназначена само за наслада на небцето. Тя трябва да е привлекателна и за окото. Така че е еднакво важно не само как сте приготвили храната, но и как я сервирате. Една красиво поднесена салата ще събере много повече овации, отколкото тази, която е просто сипана в чинията.

Ако ви предстои важна вечеря или имате някакъв семеен повод, направете си план. Какво ще поднесете? Как ще го аранжирате? Потърсете идеи в Интернет. Има достатъчно. Или пък развихрете въображението си. И още един съвет - подредете чиниите и това, което е в тях пропорционално. Нека да няма твърде много неща, които да доминират. Поставете само определени акценти като цвят или вкус.

Ето няколко интересни съвета как лесно и бързо да декорирате, дори и това да не ви се отдава много.

Чушка-цвете

Решили сте да направите мешана салата в голяма чиния, от която хората да си вземат това, което искат. Такава салата е изключително лесна, а и имате много варианти за аранжиране и декорация. Един такъв е да добавите чушка под формата на цвете.

Какво ви трябва?

чушка-камбана - 1 камбана=1 цвете

Как да направите цветето?

Направете вертикални разрези по дължината на чушката. Отстранете септума и семките. Поставете в ледена вода за няколко часа. Така чушката ще "разцъфти". Проверявайте от време на време. Когато е готова, украсете салатата и се пригответе да съберете погледите на гостите си.

Украса със салам

Организирате детско парти у дома? Затова наистина ви трябват свежи идеи, лесни и бързи. Ето няколко варианта:

Шапка-салам

Какво ви трябва?

Твърдо сварени яйца

Тънко нарязани парчета салам

Слънчогледови семки или сусам

Как да направите шапката?

Вземете едно парче салам и срежете до центъра. От така срязаното парче направете конус. Ако саламът е мазен, най-вероятно ще прилепне лесно и сам.

Шапчицата е готова. Поставете върху яйцето. Направете очи и нос от слънчогледовите семки или сусама. За уста, направете лек срез върху яйцето и сложете малко парче салам.

Парти-хапки

Решили сте да направите парти-хапки от кашкавал, маслини, домати или нещо друго. Защо да не ги украсите с ветрило от салам.

Какво ви трябва?

Тънко нарязани парчета суджук или луканка. Може и салам с по-голяма окръжност.

Как да направите ветрилото?

Нагънете парчето като ветрило и прещипете в средата с пръсти. За да запази формата си, може да използвате клечка за зъби или по-ефектна такава за парти хапки.

Друг интересен начин е с маслина без костилка, която да срежете в средата, за да образува нещо като жлеб. Така ветрилото ще заприлича на папийонка. А ако прибавите малка кисела краставичка по средата на ветрилото и забодете клечка за зъби, ще получите пеперуда.

Декорация за торта

Независимо дали сте я направили сами или сте я купили от магазина, тортата предполага красива презентация.

Цветя от маршмелоу

Какво ви трябва?

Най-малко два различни цвята маршмелоу

Кухненски ножици (може и обикновени)

Как да направим цветята?

От единия цвят ще направим венчелистчетата, а от другия - средната част. За средната част трябва да срежете маршмелоу през средата. От другия цвят направете напречен разрез. Оформете цветята директно върху тортата или предварително върху друга повърхност. Ако имате зелен цвят, може да направите и листенца отново с напречни разрези.

Цветя от горски плодове и бадеми

Какво ви трябва?

Малини/къпини/боровинки

Нарязани бадеми

Как да направим цветята?

Оформете венчелистчетата на вашето цвете от нарязаните бадеми, а в средата поставете горски плод по ваш избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати