gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните със скрити количества сол

Храните със скрити количества сол

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361413
Храните със скрити количества сол
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Всички добре знаем, че захарта е много коварна и че нейната излишна консумация трябва да се следи не по-малко от броя на калориите в нашата чиния.

Солта като вкусов антагонист на захарта е обект на такъв надзор в много по-малка степен, въпреки че при здрав човек дневният прием на натрий не трябва да надвишава 2300 mg на ден.

При високо кръвно налягане тази цифра трябва да бъде намалена до 1500 mg, но повечето хора дори не знаят за постоянното надвишаване на количествата натрий.

Факт е, че солта се съдържа в огромен брой продукти, подобно на захарта, и невинаги е солена на вкус. Нека разгледаме някои от храните със скритa сол.

Сосове

Храните със скрити количества сол

Никой няма да се изненада, че сосовете са в този списък, защото в по-голямата си част всички те имат този вкус. Но съдържанието на натрий от само няколко супени лъжици от някой фабричен дресинг за салата наистина може да шокира - около 300 мг! Между другото, това е около 10-15% от дневната норма, а в случая с маринати - около 20% в 1 супена лъжица, което дори не е достатъчно за правилно мариноване на 100 - 200 г пилешки гърди, например.

Пакетирани тестени изделия

Поничките съдържат скрита сол

Ако не сте имали достатъчно причини да ги ограничите, като например големия брой калории и захар, които съдържат, тогава ето още една причина - солта. И така, една поничка съдържа около 200 мг натрий. Да не говорим за факта, че в повечето пакетирани печени лакомства натрият се използва просто като допълнителен консервант.

Полуготови супи

Инстантните супи съдържат много скрита сол

Както е при зърнените храни, чиния с топла супа може да състави не само основата на обилна откъм калории вечеря или обяд, но и да осигури на тялото ви до половината от дневния прием на натрий. Това важи особено за консервираните супи, продължителната употреба на които като цяло може да доведе до намаляване на чувствителността към солен вкус и в резултат на това непрекъснато предозиране с натрий.

Бургери

Основата на така наречените бургери, приготвени от голям брой високо преработени храни като соя, съдържа от 400 до 500 мг натрий на порция. Това се прави, за да се подобри и засили вкусът, без да се взема предвид солеността на продуктите, подправките и сиренето като част от добавените съставки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати