gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Къпините лекуват подагра

Къпините лекуват подагра

Къпините лекуват подагра

Подаграта представлява форма на остър артрит, която причинява подуване и силна болка в ставите. В по-честите случаи тя засяга палеца на крака, в по-редките засяга глезена, петата, китката, ръката или лакътя.

Подагра се появява при наличие на високи нива на пикочната киселина, която циркулира в кръвта, и се отлага в тялото. Може да е причина за болките в долната част на гърба. Симптомите на подагра изчезват до една седмица след острия пристъп без намеса на лекар. Важно е да се консултирате с лекар, за да може да бъде диагностицирана и лекувана и да се избегнат по-тежките пристъпи, да се предотврати поражението на ставите, бъбреците и другите органи.

Повторните пристъпи могат да се избегнат, като поддържате теглото си и се ограничите в консумацията на храни, които съдържат пурини. Хубаво е да се спазва хранителен режим, богат на фибри и беден на мазнини.

Подагра

При подагра се препоръчва приема на витамин Е и селен. Череши, къпини, боровинки, лилаво грозде, вишни, глог и бъз са големи източници на флавоноидни съединения. За тях е доказано, че помагат за снижаването на нивата на пикочната киселина. Подпомагат за възстановяването на пораженията в ставните тъкани.

Хубаво е ежедневно да се консумират тези видове храни за добър резултат.

Най-ефикасния плод при лечение на подагра е къпината. Това се дължи на факта, тъмните плодове съдържат много витамини. Съдържа витамините Р, К, С и А, както и органични киселини като салицилова, лимонена и винена.

Също така в къпините има пектинови вещества и биофлавоноиди. Това наличие на витамини превръща къпините в голям източник на антиоксиданти, които засилват имунитета и помагат на организма да се отърве от свободните радикали. Те съдържат фосфор, калий, мед и магнезий, което спомага за нормализирането състоянието на нервната система и кръвообращението.

Къпини срещу подагра

Къпините съдържат фибри, които са важни за правилното функциониране на червата, те спомагат за поддържане на здравословно тегло. Освен това подобряват здравословното състояние, като понижават нивата на холестерола.

Една пълна шепа с къпини съдържа 8 грама фибри, което е два пъти повече от две шепи смляна пшеница. Къпината е отличен източник на манган, който помага на тялото да формира съединителна тъкан, която има основна роля за изграждането на здрава костна структура.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати