gotvach.bg»Статии»Любопитно»Месенето е антистрес терапия

Месенето е антистрес терапия

ГабриелаГабриела
Иноватор
52481727
Месенето е антистрес терапия
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

В нашето забързано ежедневие кулинарите често нямат време да се отдадат на приготвянето на хубави домашни печива, особено такива, които изискват месене. Страхът от провал, несполучливото тесто, изгубеното време и ресурси спират много хора да се впуснат в това приятно занимание, но това не трябва да е така.

Всъщност месенето, освен да ви гарантира вкусен краен резултат, може да се окаже и полезна антистрес терапия за вас. Ето няколко причини:

1. Правите нещо с ръцете си

Навярно неведнъж са ви попадали най-различни гумени или силиконови играчки и предмети, които да мачкате в ръцете си, за да намалите стреса. Замисляли ли сте се, че всъщност месенето е първоизточникът на тези модерни средства. Самото движение на ръцете, последователните повтарящи движения и оформянето на тестото в ръцете ви дава едно приятно топло усещане на дланите, което постепенно прераства в цялото тяло и носи успокоение. Така че следващия път, в който се почуствате стресирани, вместо да стискате гумената играчка, омесете хубаво тесто за хляб или бисквитки, а накрая се насладете на вкусното печиво, което гарантирано ще отнеме още от стреса.

2. Имате време да спрете и да се отдалечите от стресовата ситуация

Месене

Ако проблемите ви са свързани с работата, ядосват ви децата или имате задължения, които отнемат време, досадни са и ви стресират - захванете се да омесите тесто. Ще прекарате време, концентрирани върху тази задача и неусетно ще се откъснете за малко от проблема, който е надвиснал над вас.

3. Имате време и да помислите

Ако пък сте под стрес, защото ви предстои да вземете важно решение, преметнете през ръцете си пухкаво тесто и се отдайте на размишления. Докато мачкате тестото, ще потънете в дълбоки размисли, сами със себе си, ще премислите всичко още веднъж от всяка страна и току-виж на финала освен вкусен хляб ще получите и просветление за решение на проблема си.

4. Месенето създава хляб, хлябът създава уют, уютът провокира спокойствие

Месене на хляб

Почти няма човек, който да не обича домът му да ухае на току-що изпечен топъл хляб. За мнозина това връща спомени за едни по-лесни, по-щастливи дни от детството, когато единствените проблеми са били лошата оценка по математика или счупеното колело пред блока. Подарете си това пътуване във времето, омесвайки си спомен, който ще събуди у вас чувството на спокойствие и емоционална утеха. А също така ще създаде това усещане и у вашите деца, които те да носят занапред със себе си в собствените си домове.

Да омесиш тесто, невинаги е лесна задача. Но със сигурност, когато веднъж му хванете "цаката", това се превръща в любимо и приятно занимание, което дори води до намаляване на стреса. Създайте си навик, когато не се чувствате добре, да отделите малко време и да замесите нещо вкусно, вместо да се ядосвате и да се чувствате безпомощни. Кой знае, това може да се окаже най-добрата антистрес терапия за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати