Внимавайте с тези храни – консумацията им предизвиква халюцинации

Внимавайте с тези храни – консумацията им предизвиква халюцинации

Чрез храненето засищаме глада си, снабдяваме организма си с полезни вещества и зареждаме тялото си с енергия и сила, за да може то да функционира правилно.

Рядко обаче се замисляме, че освен върху физиката това, което консумираме, влияе пряко и върху настроението и психиката ни.

Така например някои хранителни продукти са в състояние да подобрят или влошат настроението, да стимулират сексуалното желание или дори да причинят халюцинации.

В тази любопитна статия ще ви разкрием злоупотребата с кои храни и напитки може да ви накара да халюцинирате.

Мухлясало сирене

Мухлясалото сирене може да предизвика халюцинации

Според британски учени консумацията на около 20 грама сирене с плесен преди лягане е в състояние да предизвика странни сънища. Сред най-известните мухлясали сирена са Рокфор, Горгонзола, Бри, Синьо сирене, Камембер и други.

Индийско орехче

Индийското орехче е чудесна подправка, която придава уникален и различен вкус на ястията, в които е добавено. Но с него трябва да се внимава, тъй като съдържа вещество, наречено миристицин. То има силата да променя възприятията и ако се приеме в големи количества, може да предизвика замаяност и параноясимптоми, които е възможно да продължат до два дни.

Маково семе

Маково семе и халюцинации

Прекалената консумация на маково семе, не само може да причини халюцинации, но и ако човек се подложи на тест за наркотици, е много вероятно резултатът му да бъде положителен. Това е така, защото в маковото семе се съдържа морфин и именно от семената на някои видове мак се синтезират морфин, хероин и някои болкоуспокояващи вещества.

Чили

Любителите на лютото и пикантното може би не знаят, но чилито, което е сред най-лютите чушки в света, също предизвиква халюцинации. При неговата консумация в мозъка първо се активира центърът за болка. За да предотврати болезненото усещане, организмът започва да отделя голямо количество ендорфин. Този прилив на хормона на щастието може да причини приповдигнато и странно поведение.

Черници

Черниците предизвикват халюцинации

Съществуват твърдения, че черниците също са способни да причинят леки халюцинации. Дребните плодчета произвеждат млечен сок, който стимулира нервната система, чрез която се предизвикват чудновати привидения и усещания. Освен това ако са неузрели могат да раздразнят стомаха.

Кафе

Кафето е любима напитка на милиони хора по света, които ежедневно се наслаждават на приятния ѝ вкус и се възползват от тонизиращото и ободрителното действие, което оказва. Редица проучвания обаче сочат, че злоупотребата с кофеиновата напитка може да доведе до някои странични ефекти. Така например, ако човек изпие 6-7 кафета за един ден, е възможно да получи халюцинации, изразяващи се в усещане на необяснимо присъствие или чуване на странни звуци и шумове.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати