Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Заменете захарта с мед! С тези съвети

Заменете захарта с мед! С тези съвети

мед

Една от най-добрите промени, която може да направите за тялото си, е да спрете захарта. И докато е трудно да живеете изцяло без сладките изкушения в ежедневието си или изцяло да промените вкусовите си навици, добрата новина е, че захарта има свои здравословни алтернативи.

Една от тях – медът. Той е суперхрана, която е известна с изключителните си полезни свойства. Той е много богат на химични съединения, които имат антиоксидантни свойства. Освен това доказано бори бактериите и гъбичките. Богат е на различни минерали и витамини и е една от храните, които на практика са вечни.

Затова е особено препоръчително да наблегнете на него, ако се опитвате да намерите полезна алтернатива на захарта. Добрата новина е, че това не е особено трудно, тъй като медът може да я замени на практика почти навсякъде.

Ако сте почитатели на подсладено кафе, добавяйте към него мед, вместо захар. Той има и изключително приятен вкус, което ще донесе на сетивата ви допълнителна глътка наслада. Важно е кафето да не е вряло, когато добавяте мед, защото в противен случай всичките му полезни качества ще изчезнат.

Можете да замените и шоколадовите напитки с мляко с мед и чисто какао. Гарантираме ви, че разлика във вкуса няма да усетите, а ще сте спокойни, че вие и децата ви усвоявате един много по-здравословен начин на живот.

С мед може да подслаждате и всички домашни напитки, като лимонади, топъл или студен чай. При горещите напитки отново правилото е да ги изчакате малко да изстинат, а при студените – да бъркате по-упорито, докато медът се разтвори достатъчно добре.

сладкиши с мед вместо захар

Захарта може да замените с мед и при домашните сладкиши. Трябва обаче да следвате някои прости правила, за да се насладите на живот с по-малко захар и по-добър вкус. На първо място, използвайте по-малко количество мед, отколкото захар. Причината – медът е два до три пъти по-сладък от нея. Основното правило – всяка чаена чаша захар заменете с половин до 2/3 мед.

Намалете останалите течности, когато подготвяте домашните си сладкиши, тъй като в меда се съдържа вода. Това означава, че трябва да намалите количествата на прясното мляко, водата или олиото с около ¼ чаена чаша за всяка чаша мед, която използвате.

Добавяйте малко бакпулвер или сода бикарбонат към печивата. Медът има естествена киселинност, а содата е необходима, за да я балансира и да може сладкишът да бухне така, както би бухнал със захар.

Добре е да печете сладкишите на по-ниска температура от обичайната, защото в противен случай медът се карамелизира и изгаря по-бързо от гранулираната захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest