Срещу сърдечни проблеми: Заменете обикновената сол с йодирана

изберете йодираната сол
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

През последните години в обществото сякаш се вкорени разбирането, че обикновената йодирана сол е вредна за човешкото тяло.

В следствие на това лекари и учени алармираха за значителен ръст в заболяванията на щитовидната жлеза, причинени от липсата на минерала йод, който отговаря за много важни функции в тялото ни.

Днес учени бият нова тревога: избягването на йодираната сол може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Доводите зад това откритие са, че йодираната сол съдържа високи нива на калий, който е изключително важен за правилната работа на сърцето.

Известно е, че дефицитът му води до различни животозастрашаващи аритмии, както и до цялостни проблеми със сърдечно-съдовата система.

От своя страна, обикновената сол, която повечето от нас използват, съдържа огромни количества натрий, за който се знае, че може да доведе до хипертония или пречи на контрола на кръвното налягане, както и на работата на сърцето.

Откритието е на международен екип от експерти, които анализират данни от Китай. Известно е, че там консумацията на сол е 2 пъти повече от препоръчителната, а смъртността от сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения там е висока.

Именно по този начин учените стигат до изводите, че йодираната сол, която съдържа калий, може да намали смъртността в световен мащаб.

йодираната сол е полезна

Изчисленията на експертите са, че на годишна база това би означавало близо половин милион смъртни случая по-малко – над 200 000 от инсулт и над 175 хиляди от различни заболявания на сърцето.

Спирането на обикновената сол ще подобри и работата на бъбреците, тъй като прекомерните нива на натрий оказват негативно влияние върху този чифтен орган. Замяната й с йодирана ще подпомогне всички системи и органи в тялото, тъй като йодираната сол е богата и на други минерали.

А за оптимален електролитен баланс, учените препоръчват да сменяме различни видове сол – в хималайската липсват минерали, които се намират в йодираната, както и обратното.

Както и в началото казахме, солта с по-високи нива на йод се смята и за превенция на някои заболявания на щитовидната жлеза, които се проявяват от дефицит на този минерал. Основното правило остава едно – не бива да прекаляваме със солта, ако искаме тялото ни да работи оптимално.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати