gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как влияе шоколадът на децата?

Как влияе шоколадът на децата?

Как влияе шоколадът на децата?
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Безспорно най-вкусната и популярна сладост в света - това е шоколадът. Едва ли ще се намери някой, който да не е съгласен с това и да не обожава това сладко изкушение.

В същото време обаче любимото лакомство може да нанесе вреда на здравето, особено на детското здраве.

Ако и вие имате деца, тогава със сигурност сте се замисляли над тази тема и дали да давате шоколад на детето ви.

Шоколад и деца - какво казва медицината

Около шоколада съществуват много митове, като често те са доста противоречиви. В действително обаче има наистина някои заболявания, които могат да бъдат провокирани от прекомерната употреба на шоколад, но и заедно с това в доста случаи той може да е и полезен.

Кариес

От най-ранна възраст чуваме от възрастните, че шоколадът и сладкото като цяло е вредно за зъбите. И наистина - поради съдържащата се в него захар се повишава киселинността, а тя нанася вреда на неукрепналия все ще емайл на зъбите на децата. Въпреки че съвременната стоматология днес се е научила да лекува зъбите практически безболезнено, посещението при зъболекаря е винаги истински стрес за доста деца. Ако трябва да обобщим това, то ще добавим че не самият шоколад уврежда зъбите, а захарта в състава му.

Източник на енергия и проблем с наднорменото тегло

Шоколад и децата
Снимка: Pexels/ pixabay.com

Въглехидратите са прекрасен източник на енергия, но тя трябва да бъде изразходвана някъде след това. Причината е, че излишъкът от въглехидрати, който не се изразходи, се преработва след това в мастна тъкан. Именно това е и една от причините днес децата да страдат от затлъстяване много често в ранна възраст.

От друга страна, когато в организма попада малко количество въглехидрати, тогава мастният слой започва да се изгаря. Това обаче при по-голямата част от децата не е достатъчно за попълване на енергийните резерви. Тоест, подкожните мазнини, които не са достатъчни, се консумират един вид и така се получава метаболитно нарушение, което също е вредно за детския организъм. Ето защо ключов момент в храненето на детето на всяка възраст е балансираното и здравословното детско меню.

Алергична реакция

Превишаването на нормите за консумация на шоколад може да провокира алергична реакция. Поради високото съдържание на мазнини в него храносмилателната система на подрастващия организъм е под сериозен стрес. В резултат на това панкреасът не успява да произвежда достатъчно количество ензими, докато протеините на силно алергенните продукти, включително шоколада, не успяват да разграждат мазнините и да ги преработват правилно. Непреработените вещества се възприемат като алерген от имунната система. В отговор на това децата най-често получават алергичен дерматит на кожата.

Хормони на удоволствието

Количество шоколад за деца

Освен вреда шоколадът може и да е полезен. При консумирането му се произвеждат хормоните на удоволствието, а именно ендорфините. Именно затова какаовият десерт премахва тъгата и ни кара да сме щастливи. Но и тук трябва да сте внимателни, тъй като теоброминът и кофеиновите вещества, които се съдържат в какаовите зърна, имат силен тонизиращ ефект. Именно затова не бива да давате шоколад на децата преди лягане, тъй като те ще станат хиперактивни от него и няма да могат да заспят. Важно е и да внимавате с количеството, като така например от 3 до 5 години могат да си хапват само по 40 г шоколад на ден.

Повишеното количество теобромин в шоколада възбужда сърдечната и нервната система, като повишеното му количество в организма на детето може да доведе до:

- Безсъние;

- Тревожност;

- Раздразнителност;

- Треперене;

- Виене на свят;

- Нарушава работата на сърцето;

- Тахикардия или аритмия.

Как да изберете шоколад на децата си?

За да не объркате натуралния продукт с шоколада менте или соевия такъв, трябва да обърнете внимание на следните неща:

- Натуралният шоколад има гладка повърхност с равен блясък;

Как да изберете шоколад за детето

- Цветът е равномерен, без никакви белезникави участъци;

- Ако се разтопява веднага в ръката, значи е качествен;

- В състава не трябва да се съдържа соя или палмово масло.

Колкото обаче и да е качествен, по-добре е да не давате черен шоколад на малките деца. Максималното съдържание на какао не трябва да надвишава 50%, но и не бива да е по-малко от 25%. В магазините се продават шоколади с различни добавки; орехи, с парченца бисквити, мармалад, плодове и кремове. От тях е по-добре да отдавате предпочитание на тези, които съдържат цели орехи или стафиди. Не бива да купувате на децата и бял шоколад, тъй като в състава му няма никакво мляко.

Кога не бива да давате на децата шоколад?

Ако детето е много алергично, тогава е по-добре да не му давате шоколад, защото това е един от най-алергенни продукти. Не бива да им го давате също така при лактазна недостатъчност и проблеми с усвояването на лецитин. Шоколадът е противопоказан при децата, които имат синдром на дефицита на вниманието и хиперактивност. Причината е в това, че в него се съдържа кофеин, който възбуда много нерваната система. Противопоказан е този сладък продукт и за децата, които имат заболявания на сърдечно-съдова система, стомашно-чревният тракт, затлъстяване в различна степен или предпоставки за това.

Не можете да лишите децата ви от всяко едно сладко изкушение, но с шоколада е важно да сте особено внимателни и да не им давате това лакомство в големи количества.

Винаги купувайте само качествен шоколад, който не съдържа в състава си соя или палмово масло, както и такъв със съдържание на какао над 30%.

Грижете се за здравето на децата ви, защото само така те ще имат щастливо и безгрижно детство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати