Розов пипер - какво трябва да знаем?

розов пипер

Днес съществуват много различни подправки, с които да овкусите ястията си и да приготвите истински кулинарни изкушения. Сред широкия асортимент можете да срещнете не само бял или черен пипер, но и розов.

Разбира се, че тази подправка не може да се намери все още така лесно, но вече започва да става все по-популярна. Трябва обаче да отбележим и това, че тя няма нищо общо с пипера, въпреки че външно много прилича. Характерното за него е, че има много специфичен аромат и острият му привкус е много лек.

Използване на розовия пипер

Плодовете му обикновено се използват при готвене. В много страни се добавя към различни сладкиши и напитки. В допълнение, розовият пипер често се добавя към сосове, салати и ястия с морски дарове, домашни птици, месо и риба. Някои популярни ресторанти сервират и аспержи, които са подправени с розов пипер.

Розовият пипер се добавя към различни смеси и може да подобри вкуса на почти всяко ястие. Когато е смлян, розовият пипер не е в състояние да поддържа вкуса си за дълго време. Не забравяйте, че тази подправка, дори и в прясна форма, не може да се съхранява повече от 6 месеца. Трябва също да знаете, че розовият пипер в големи количества е токсичен.

Полезни качества

видове пипер и употреба на розов пипер

С розовия пипер не само можете да направите всяко ястие ароматно и пикантно, но също така има множество полезни свойства. На първо място, влияе положително на храносмилателната система. Много често се използва за лечение на диария.

Освен това, може да подобри функционирането на сърдечно-съдовата система. Често розовият пипер се използва и при заболявания като ревматизъм, подагра и различни видове артрит.

Плодовете му се използват и при производството на етерични масла. За медицински и козметични цели розовият пипер се използва изключително внимателно, тъй като има риск от дразнене на кожата.

В някои случаи може да се появи алергична реакция. Ако страдате от гастрит или язва на стомаха, тогава е по-добре да не консумирате розов пипер. При тези заболявания той е противопоказен, тъй като дразни лигавицата и може да доведе до обостряне на състоянието.

Как правилно да изберете розов пипер?

Ако решите да закупите тази екзотична подправка с необичаен вкус, тогава трябва внимателно да огледате плодовете. Те трябва да са с лъскава повърхност и ярък цвят. Освен това те трябва да са не само кръгли, но и достатъчно големи. Не трябва да купувате подправката, ако има много черни или сиви зърна в опаковката. Това показва лошо качество на продукта.

Ако обичате да експериментирате в кухнята и да добавяте нови, различни и смели вкусове към ястията ви, тогава смело можете да опитате и розовия пипер. Той лесно се съчетава с доста храни, но и освен това е много полезен за здравето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати