Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят картофени кюфтета - ръководство за начинаещи

Как се правят картофени кюфтета - ръководство за начинаещи

Как се правят картофени кюфтета - ръководство за начинаещи

Независимо на каква рецепта за картофени кюфтета сте хвърлили око, то няма как тя да бъде приготвена без подготовката на самите картофи. И тъй като това е ръководство за начинаещи при направата на картофени кюфтета, ние ще се постараем да сме възможно най-подробни в обясненията си.

За картофени кюфтета избирайте стари картофи, а не пресни. Също така е важно те да са със сравнително еднаква големина, за да могат да бъдат готови по едно и също време.

Измийте картофите много добре и без да ги белите, ги сложете в тенджера със студена вода, към която сте прибавили и 1- 2 щипки сол. Пуснете котлона на максимална степен, но веднага след като водата заври, го намалете на най-ниска степен. Колкото по-бавно се варят картофите, толкова по-вкусни стават те.

Проверявайте от време на с вилица дали картофите са се сварили достатъчно. Избирайте най-едрия картоф, за да можете да прецените степента им на готовност, а не набучквайте с вилицата всички картофи. Така биха се разкашкали.

Картофи за Картофени кюфтета

Когато картофите вече са сварени, ги полейте със студена вода, за да могат да изстинат по-бързо. Ако не бързате чак толкова, ги оставете да изстинат сами, но изсипете врялата вода, в която са се варили досега.

Когато картофите изстинат, ги обелете и ги рендосайте. Тази процедура е необходима на практика за всички рецепти за картофени кюфтета.

Нашето предложение е към картофите да прибавите сирене или нещо леко запържено, защото в противен случай картофените кюфтета биха станали доста сухи. Какво да е запърженото? Например 1 настърган морков с малко ситно нарязан кромид лук. Или пък всякакви леко задушени зелении - лапад, спанак, киселец, пресен лук, пресен чесън и т.н. Можете да добавите и всичко накуп.

Картофени кюфтета

Задължително е обаче да сложите и 1 яйце, както и подправки по ваш избор - сол (ако слагате сирене, внимавайте сместа да не стане прекалено солена), черен пипер, копър, магданоз и т.н. Добра идея е да добавите и малко индийско орехче, ако търсите по-различен вкус.

Оставете сместа за картофените кюфтета да престои така за около 1 час, за да могат всички вкусове да се "слеят".

От картофената смес се оформят зеленчукови кюфтенца, които се овалват в брашно или галета, също може и разбити яйца преди това. Могат да бъдат пържени в тиган, но ако искате да са по-малко калорични, можете и да ги опечете кюфтета във фурната. Застелете тава с хартия за печене и ги подредете върху нея. Намажете всяко кюфтенце с олио, зехтин или разтопено масло и ги оставете да се пекат в предварително загрята на 200 °C фурна. Не ги покривайте и щом забележите, че са започнали да придобиват златист загар, значи са готови за консумация.

Как се правят картофени кюфтета - ръководство за начинаещи

Картофените кюфтета могат да се консумират както топли, така и студени, но е добре към тях да поднесете и млечен или майонезен сос. Прибавяме и че са чудесно мезе към бира, така че освен Добър апетит! ще ви кажем и Наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
За да не се разпадат картофите, след като ги сварите, веднага ги обелете. След като изстинат тогава ги намачкайте. Не използвайте пасатор или подобни машини, защото стават на лепило.
1
0