Тънкости за вкусно агнешко печено

Тънкости за вкусно агнешко печено
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

На Великден и Герговден задължително на масата присъства агнешкото месо, но това са само важните празници, на които по традиция хапваме вкусно агнешко печено. Този вид мръвка е тачен от българина през цялата година, защото агнешко може да се приготви по различни начини и без повод.

Тънкости при избора на агнешко месо

При купуването на агнешкото месо трябва да внимавате на цвят то да е розово или светлочервено, да не плува в мазнини. Мазнините по него трябва да са бели. Това означава, че месото е от младо агне. Ако мазнината е жълтеникава, то месото е по-старо агне.

Тънкости при съхранението на агнешко

Избор на агнешко

Съхранението на агнешкото месо в хладилник става за не повече от два-три дена. Задължително е да месото да е покрито със стреч фолио или да е опаковано.

Тънкости при овкусяването на агнешко

Преди приготвянето на вашето вкусно печено агнешко, месото се изчиства от излишните ципи и мазнини. Агнешкото месо е сухо месо. Именно заради това при готвенето на това месо е хубаво то да се маринова няколко часа, преди да бъде изпечено. Ако разполагате с време, направете марината от олио, черен пипер, червен пипер и чесън. Количеството на тези подправки зависи от това колко месо ще приготвяме. В тази марина оставете агнешкото за една нощ. Така то ще стане крехко.

Агнешкото месо се осолява непосредствено преди печенето.

При самото печене на агнешкото месо трябва да се добави допълнително мазнина.

Преди да сложите агнешкото да се пече, то трябва да е със стайна температура. Ако месото е замразено, преди да почнете да го приготвяте, то трябва да е напълно разтопено.

Тънкости при печенето на агнешко

Печене на агнешко

Фурната трябва да е предварително загрята на 200 - 220 градуса.

В тавата с агнешкото може да добавите вино, бира, вода, марината, листа от зелен лук и други. Подправките изберете по вашия вкус. Не прекалявайте с подправките, защото агнешкото месо има специфичен силен аромат.

Покрийте тавата с агнешкото бутче или плешка с домакинско фолио.

Пече се на силна фурна за около 30 - 40 минути. След което фурната се намалява на 180 градуса. На тази температура се пече още около часа и се маха фолиото. Остава се за 20 минути, за да хване коричка, и се изважда.

След като се извади готовото агнешко, се покрива отново с домакинско фолио за 15 - 20 минути, да си почине.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати