gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Лактазна недостатъчност

Лактазна недостатъчност

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651111042k
Лактазна недостатъчност
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Лактозната недостатъчност се среща както при кърмачета, така и при възрастните. Има случаи, при които се наблюдава лактозна недостатъчност непосредствено след раждането на бебето. Това състояние се открива още след първото кърмемене на бебето.

Лактазата представляма ензим. Този ензим се произвежда в човешкият организъм. Той отговаря за абсорбацята на лактозата, както и за нейното разпадане на галактоза и глюкоза.

Лактозата или както се нарича още - млечната захар, представлява дизахарид. Този дизахарид се съдържа, и то в големи количества, в кърмата, прясното краве мляко, маслото и сиренето.

В човешкият организъм лактазата се произвежда най-интензивно в кърмаческата възраст, като с напредване на възрастта намалява.

Нарушенията в производството на лактазата или или нейния дефицит предизвикват лактозна непоносимост. Тази непоносимост много често се бърка с алергия към млякото и млечните продукти. Но не е алергия. Лактозната непоносимост се получава от невъзможността за преработването на лактозата от организма.

Вследствие на невъзможността лактозата да бъде обработена в човешкия организъм тя ферментира. От своя страна, това води до образуване на газове, коремни болки, подуване на корема и разстройство.

Лактозната непоносимост не е опасно състояние за човека, както е например една алергична реакция. При този вид непоносимост човека чувства силен дискомфорт.

Лактазна недостатъчност

При лактозната недостатъчност се препоръчва спазването на дието. При тази диета човек трябва да изключи консумацията на млякото и млечните продукти, както и всичко, което съдържа мляко.

Как да разберем, че страдаме от лактозна непоносимост?

При кърмачетата се наблюдава опит от тяхна страна да сучат и отказване. Веднага след този опит за сучене следва силен плач. Изпражненията на бебето след това имат особена кисела миризма и са воднисти.

При възрастните лактазна непоносимост се наблюдава до два часа след консумацията на мляко или млечни продукти коремни болки, гадене, повръщане, диария и киселини.

Лактазната недостатчност не е опасно състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати