С какво върви печеното агне?

С какво върви печеното агне?

В следните редове ще ви покажем какво би трябвало да сложите на трапезата си, поднасяйки току-що изваденото изпечено агнешко месо.

Салати за печено агне

Класическата салата, която се сервира заедно с печеното агне, е зелената. Без никакви импровизации. Просто маруля, репички, краставици и зелен лук. По желание можете да прибавите и пресен чесън. Подправяте с олио, ябълков оцет и сол. Ако искате да спазвате класиката, не заменяйте олиото със зехтин, нито ябълковия оцет с балсамов. Все пак агнешко месо открай време се яде покрай Великден и Гергьовден и върви ръка в ръка с класическата българска зелена салата.

Предястия и мезета за печено агне

Не бихме ви препоръчвали да слагате на трапезата месни мезета (луканкни, суджуци, шунки, пастърми и т.н.), освен ако не ви се свиди за основното ястие. Нормално е да се предполага, че всеки ще очаква с нетърпение "появата" на печеното агне. Можете обаче да предложите нашенското си бяло сирене, поднесено с или без подправки, но красиво декорирано с магданоз. За разнообразие можете да сложите на масата и няколко стръкчета пресен чесън и лук, които пасват чудесно на вкуса на агнешкото месо. А защо не и маслини?

Гарнитури за печено агне

Гарнитури за печено агне

Ако сте имали време освен с печенето на агнето да се занимавате и с приготвянето на дроб сарма- чудесно! Тя идеално пасва към изпеченото агнешко месо. В случай че не сте имали толкова време, просто сервирайте към агнешкото месо и пресни картофки. Можете да ги задушите в масло или директно да ги изпечете заедно с агнешкото месо (пресните картофи се прибавят към края на печенето). Последният вариант дори е по-добър, защото спестява много време, а и картофите ще се овкусят най-добре от самото месо и подправките, които сте му сложили.

Алкохолни напитки за печено агне

Към печеното агнешко месо пасва най-добре вино, както и бира. Но типично по нашенски ние откриваме трапезата с чаша ракийка в ръка. Не си мислете, че тя подхожда единствено на салата от домати и краставици (шопска салата). Зелената салата пасва на почти всякакъв вид алкохол, включително и на мастика.

Безалкохолни напитки за печено агне

Към печено агне върви вино

Тук, без никакво съмнение, ще поставим на първо място айрянът. Ако пък похапвате агнешкото месо на селото си, то отворете си някой домашно приготвен компот. Дори без значение от какви плодове е. Важното е, че е домашен и със сигурност би ви се усладил заедно с печеното агне, особено ако съзерцавате пред вас зелената морава на двора си. Дори малко бихме ви завидели!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати