Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се работи с гофретник

Как се работи с гофретник

Как се работи с гофретник

Гофретите са много популярен и любим десерт на много хора по света. Рецептите за вкусни гофрети, които можете да използвате, са различни, като можете да ги направите не само сладки, но и солени. Във всеки един случай гофретникът помага много на модерната домакиня, за да може да радва семейството си с вкусни и здравословни закуски.

Как се работи с гофретник?

Няма нищо сложно при работата с гофретник. Първото нещо, което трябва да направите, е да си изберете рецепта за тесто, като в началото можете да започнете с класическата. Можете да заложите дори и на готовите смеси, които се продават в магазините, ако не сте използвали все още гофретник и се тревожите дали ще ви се получи от първия път.

Ако решите да правите тестото за гофретите сами, тогава помнете, че най-важното е да няма бучки, но и да не го бъркате прекалено дълго време, тъй като така гофретите ще станат "гумени". Добавете малко растително или разтопено масло в тестото, за да стане по-малко лепкаво. За да бъде десертът по-ароматен, добавете 1-2 пакетчета ванилия, канела или екстракт от бадеми.

Можете да опитате и някакво по-необичайно съчетание, като дори например парченца черен шоколад и сушен смлян пипер чили. След това загрейте уреда, като той трябва да се намира на равна повърхност, за да не се хлъзга.

Ако има няколко режима на работа, тогава изберете средния. Някои модели имат и индикатор, който се включва, изключва или променя цвета си при нагряване. Обърнете внимание на този индикатор, за да знаете кога гофретникът е готово за употреба.

Използвайте специален спрей за готвене, с който да напръскате уреда, за да не залепват гофретите. Можете да използвате разтопено масло, като така вафлите няма да залепват и ще е по-лесно почистването на гофретника след това.

Изливайте тестото по спирала, започвайки от краищата. Ако малко изтича, тогава не се тревожете. Просто следващия път налейте малко по-малко тесто. Затворете гофретника и изчакайте около 5 минути, като обикновено това време е оптималното за приготвянето на вафлите при различните модели.

Извадете ги след това с помощта на силиконова лопатка. Не забравяйте и да изчистите уреда, след като сте приключили, тъй като ако изсъхне, тогава това ще е по-трудно.

Можете да експериментирате и да опитате различни видове тесто, като например за брауни или пък солено тесто за гоферти. Ако искате пък десертът ви да има по-хрупкава коричка, тогава го оставете за малко повече време, но постоянно следете процеса на готвене, за да не изгори.

С помощта на уреда можете много да улесните ежедневието ви, готвейки лесно дори омлети, зеленчуци, сандвичи или пък картофени кюфтета.

Ако сте решили да приготвите по-голяма порция, тогава е добре да съхранявате готовите вафли в леко топла фурна, за да не изстинат, докато не приключите с готвенето и не ги сервирате на масата.

Можете дори да замразите тестото, като при необходимост просто да го извадите и да го използвате, за да приготвите бързо вкусни ястия за закуска и не само. Също така можете да замразите дори и готовите гофрети.

С помощта на гофретника можете да приготвите много различни десерти, включително бананови мъфини, солени кексове или пък понички. Всичко в това отношение зависи от вашата кулинарна фантазия и желание да експериментирате в кухнята.

Радвайте семейството ви с различни вкусни изкушения всеки ден с помощта на разнообразните рецепти, които можете да приготвите в гофретника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Ако се сложат в сместта парченца шоколад ми се струва, че ще залепне?!... Пробвал ли е някой?
Иначе идеята за комбинация шоколад и чили ми се струва интересна!
0
0