gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Връзката между селеновия дефицит и вирусите

Връзката между селеновия дефицит и вирусите

Връзката между селеновия дефицит и вирусите

Селенът може да предотврати инфекции и рак, но изследователите предупреждават за намалени нива на прием в съвременното общество.

Дори ако спазвате здравословна и балансирана диета, може да бъде трудно да си набавите достатъчно селен поради климатичните промени и изчерпването на хранителните вещества в почвата, особено в Европа. Това показа проучване, проведено от швейцарски учени.

Селенът е много важен за имунната система, но колко от него ни е необходим, за да бъдем оптимално защитени срещу инфекции? Изглежда също има връзка между широко разпространения дефицит на селен и увеличения процент на рака.

Количеството на селен в храната ни зависи от това колко минерала има в почвата. Методите на земеделие и изменението на климата обаче могат да доведат до допълнителна загуба на селен от цели 66% от култивираните площи в света. Изглежда, че проблемът засяга в частност Европа

Изчисленията се основават на по-голям брой почвени проби, които са анализирани от учени от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии. Те предполагат, че дефицитът на селен става все по-широко разпространен и това има отрицателно влияние върху различните протеини и белите кръвни клетки на имунната система.

Селенът е важен за имунната защита

Селен

Селенопротеините функционират като ензими, които влияят на различните протеини и белите кръвни клетки на имунната система. На първо място, селенопротеините са важни за нашата неспецифична (вродена) имунна защита, която се справя с по-голямата част от инфекциите.

Второ, селенопротеините са важни за специфичната (адаптивна) имунна система, която се развива след раждането и която е в състояние да се специализира да произвежда антитела и да ни направи имунизирани.

И накрая, няколко селенопротеини функционират като антиоксиданти, които защитават здравите клетки от имунни атаки.

Веднага след като получим инфекция, белите кръвни клетки от нашата неспецифична имунна система абсорбират огромни количества кислород и го превръщат в свободни радикали. Тези свободни радикали служат като разрушителни ракети срещу нахлуващи микроорганизми.

По време на процеса белите кръвни клетки поемат много селен и витамин С, за да им помогнат да осъществят фронтални атаки. По този начин тази част от нашата имунна система, която може да се сравни с щурмови войски, може да се бори с развиваща се инфекция, преди изобщо да разберем.

Въпреки това свободните радикали са много агресивни молекули, които също могат да причинят верижни реакции и клетъчно увреждане, освен ако не бъдат впрегнати. Следователно се нуждаем от защитни антиоксиданти, за да ограничим пагубния ефект на свободните радикали, а селенът, витамин С и някои други съединения играят роля в тази връзка.

Селенът предотвратява мутацията на грип, настинка и херпесен вирус. Причината, поради която толкова много от нас са засегнати от повтарящи се инфекции (настинки, грип и херпес), е, че тези видове вируси са така нареченитеРНК вируси и много добре мутират. РНК вирусът може да промени външния си вид или антигените си, като по този начин заблуди имунната защита и не му позволи да развие имунитет. Следователно имунната система трябва да се стартира отначало, особено ако е компрометирана, на първо място.

Селенов дефицит и РНК вирусите

Тук селенът се вписва в картината.

Мелинда А. Бек, професор от Университета в Северна Каролина, САЩ, разкри, че мишките с дефицит на селен, заразени с грипен вирус А, имат повишен процент на мутации на РНК вируса. Тези мишки също имат проблеми с борбата с грипа в сравнение с мишки, които имат много селен в тялото. Инфектираните с грип мишки, на които липсва селен, развиха сериозно белодробно усложнение поради грипа си, докато мишките, които имаха много селен, страдаха само от леки симптоми.

Селенът е важен за предотвратяване на мутацията на грипния вирус и други видове РНК вируси. Неслучайно новите опасни грипни щамове често произхождат от изчерпани от селен региони на Китай, Централна Африка и Югоизточна Азия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати