Витамини за очите

Витамини за очите
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
Виж ››

Витамините и минералите са изключително важни елементи за работата на всяка една система, включително и на зрението.

Изброените тук витамини за очи оказват пряко влияние на нормалното функциониране на очите, укрепват зрителния нерв и съдовете. При техния недостиг могат да се развият редица патологии и усложнения (хемералопия, дистрофия и замъгляване на роговицата, възпаление).

1. Витамин А (ретинол)

Това е мастноразтворим витамин, който се намира в цветните зеленчуци (моркови, зеленина, чушки, лук, тиква) и в плодовете. Дневната необходима норма е 900 мкг.

2. Витамин С (аскорбинова киселина)

Нормализира кръвообращението, укрепва малките кръвоносни съдове (капиляри), способства за образуването на колаген, отговаря за регенерацията на тъканите на очите, намалява риска от катаракта и глаукома.

3. Витамин В1 (Тиамин)

Витамин B1 помага на очите

Той помага за предаването на импулсите от мозъка чрез зрителния нерв към структурите на окото. Тиаминът се грижи за поддържането на нормалното вътреочно налягане. Съдържа се в зърнените култури, хляба, рибата и морската храна, орехите бобовите култури. Дневната норма на витамин В1 е 1.5 мг/дн.

4. Витамин В12 (Цианокобаламин)

Подобрява работата на нервната система в областта на окото. Съдържа се в черния дроб, рибата, морските продукти, яйцата, сметаната, млякото и месото (агнешко, свинско). Дневната норма на 3 мкг.

5. Витамин B2 (Рибофлавин)

Помага за повишаването на работоспособността, противодейства срещу развитието на глаукома и катаракта. Освен това този витамин помага да се укрепи капилярната мрежа на очите. Важно е да присъства в дневното ви меню, като можете да си го набавяте и с витаминни комплекси.

6. Витамин E (Токоферол)

Витамин E е витамин за очи
Снимка: 1

Спомагат за нормалната работа на зрителния орган, а също така предпазва от катаракта и глаукома.

7. Витамин D

При недостига му в организма може да се развие така наречената кокоша слепота. Можете да си набавите този витамин както с рибеното масло, така и с помощта на витаминните комплекси.

Далеч не само витамините, но също така минералите и елементите са много важни за нормалното функциониране на зрителния орган и са полезни вещества за очите. Сред тях едни от най-важните са:

Минерали за очи
Снимка: 1

- Лутеин;

- Калий;

- Цинк;

- Селен;

- Калций;

- Мед;

- Хелуронова киселина;

- Антоцианини.

За да функционира всяка една система в тялото ви правилно и да се чувствате добре, трябва не само да водите активен начин на живот, но и да се храните здравословно. Всички тези витамини за очи оказват пряко влияние на зрението, затова трябва да приемате храните, които са богати на тях, или да си вземете витаминен комплекс, с който да запълните недостига на тези елементи в тялото ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати