Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави ябълково вино?

Как се прави ябълково вино?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
36146
как се приготвя ябълково вино

Приготвянето на ябълково вино не е сложна задача, рецептата може да се изпълни спокойно в домашни условия, а напитката ще ви зарадва с изискан, медено-плодов аромат. То съдържа само 8% алкохол, не предизвиква махмурлук, ако го консумирате умерено, и радва окото с приятните си нюанси.

Като за начало - изберете внимателно плодовете, от които ще приготвите ябълково вино. Не използвайте изгнили или прекалено узрели плодове за основата на тази напитка. В противен случай ябълковото вино ще съдържа по-малко пектин, ще ферментира трудно и ще има леко горчив вкус. Експертите съветват да използвате няколко различни сорта ябълки едновременно, така вкусът на готовата напитка ще е по-богат и ароматен, а "не скучен".

Предварително приготвените ябълки трябва да се изсипят върху равна повърхност в тъмно и хладно помещение. След 3 дни в плодовете ще се натрупа желаното количество плодова захар, местата, които трябва да бъдат изрязани, ще станат видими.

Ползвайте екологично чисти плодове. Не трябва да ги миете преди употреба - на повърхността на ябълките има естествена мая, която засилва ферментацията.

Състав: 1 кг ябълки, 150 г бяла захар.

Начин на приготвяне: Нарежете узрелите ябълки, изрежете потъмнелите участъци и отстранете опашките. Преди това изтрийте плодовете със суха кърпа, за да отстраните праховите частици. Нарежете ги на средни парчета, подходящи за месомелачка или пасатор. Не ги белете и не отстранявайте сърцевината.

Измийте добре бутилките или бурканите със сода и залейте с вряла вода. Съдовете, където ще съхранявате виното, не трябва да са мазни и да имат миризми.

ябълково вино

Смелете всички ябълки на пюре. Изсипете го в приготвените буркани и оставете да ферментира. Количеството на ябълковото пюре не трябва да надвишава 2/3 от обема на бутилката или буркана, така че да има място за въглероден диоксид и пяна, които се отделят естествено.

След това изсипете необходимото количество захар, внимателно разклатете съда.

Покрийте гърлото на буркана или бутилката с чиста ленена кърпа и оставете да престои за 4-5 дни на топло място. Веднъж на ден разклащайте бъдещата напитка, така че процесът на ферментация на ябълковата смес да е равномерен.

Щом усетите силния аромат на ферментирали ябълки, прецедете съдържанието на буркана или бутилката в отделен съд. Оставете прецедената напитка да престои на топло място без пряк достъп на слънчева светлина.

След 45-50 дни сокът в бурканите ще се изсветли и ще се образува утайка на дъното. Прелейте младото вино в стъклени буркани, като пълните съдовете до горе. След това оставяме напитката да узрее на тъмно място. След 3 месеца ябълковото вино ще е готово за дегустация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest