Как да замразяваме и размразяваме банани

Как да замразяваме и размразяваме банани

Как да замразяваме и размразяваме банани

Всеки знае, че бананите не са особено траен продукт. Те бързо покафеняват и омекват, като скоро след това стават негодни за консумация. Но преди да се случи това, можем просто да ги замразим. Така няма да се налага да изхвърляме плодовете, а ще ги съхраняваме продължително време, при това свежи и ароматни.

Бананите са много лесни за замразяване. Те могат да се поставят във фризера както небелени – директно с кората, така и обелени и дори нарязани на кръгчета. В първия случай не се изисква почти нищо – просто измийте и подсушете банана, след което може да го поставите в плик или съд за замразяване.

Когато решите да го размразите, не забравяйте първо да го разрежете на две половини. Оставете го да престои известно време на стайна температура и скоро ще може да го хапнете или да го използвате за приготвяне на сладкиш, например. Не се стресирайте, че кората на замразения банан е силно покафеняла – това съвсем не пречи, защото отвътре той е в перфектно състояние.

В случай че изберете да замразите обелени бананите, които са ви в повече, имате вариант да ги оставите цели или да ги нарежете на кръгчета. И в двата случая трябва да спазите едно правило, за да може при размразяването да имате здрави, незалепнали един за друг банани. Поставете целите обелени банани или нарязаните кръгчета върху фолио за замразяване. Важно е да не се допират.

Пъхнете ги така за кратко във фризера – приблизително за около час. След това ги извадете и го поставете вече заедно в пликове за замразяване. Опитайте да създадете максимален вакуум, като изведете въздуха от плика. При размразяване ще имате здрави и добре отделени един от друг банани, които може да изваждате един по един.

Замразяване на банани

Или пък да изсипвате малко количество парченца. Може да използвате кръгчетата директно за приготвянето на охлаждащ бананов сладолед, бананов кекс или бананов крем, но ако предпочитате, оставете за кратко бананите на стайна температура.

Много интересен и ефектен начин е да замразите пюре от банани. Пасираното бананово пюре може да се постави в индивидуални малки пликове или съдинки за замразяване, но много по-интересно би било, ако използвате формички за замразяване.

Размразените форми бананово пюре са чудесни за охлаждане и едновременно с това – овкусяване, на кисело или прясно мляко. Ще се радвате на чуден разхлаждащ шейк през летните дни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати