Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да ядем картофи?

Защо да ядем картофи?

Защо да ядем картофи?

Най-много картофи се отглеждат в САЩ, Китай, Русия, Индия и Украйна.

Първите сведения за използване на картофите датират от 8000 година преди Христа в района на днешна Боливия.

Доскоро се смяташе, че картофите не са много здравословна храна и се препоръчва да се избягва тяхната консумация, особено на пържените картофи.

Днес вече е доказано, че не е чак толкова страшно да се консумират картофи, стига да знаете кога, колко и как.

Картофите съдържат големи количества витамини, минерали и фибри. Съдържат големи количества витамин С, витамин В6. В9. Също така съдържат малки количества калций, магнезий, натрий, фосфор, цинк и желязо.

Консумация на картофи

Картофите съдържат нишесте.

Минералите, съдържащи се в картофите, оцеляват и при термична обработка.

При термичната обработка на картофите се губи само голяма част от витамин С, който се съдържа в тях.

Картофите изхранват близо 70 процента от населението на земята.

Защо да ядем картофи?

Картофите са една от най-засищащите храни.

Тяхната честа консумация предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Също така, ако хапвате повече от тях вместо месо, намаляват риска от получаване на инфаркт.

Също така картофите подобряват състоянието на кожата.

Картофена яхния

Помагат при стрес и депресия.

Картофите се смилат лесно и ускоряват храносмилателния процес. Те стимулират перисталтиката.

Тяхната консумация, особено на червените картофи, намалява риска от образуването на рак.

Картофите помагат при възпалителни процеси.

Нормализират нивата на кръвната захар в човешкия организъм.

Картофите са източник на калий

Намаляват общото количество на холестерол.

Предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите препоръчват на пациентите си честата консумация на картофи заради калия, който съдържат.

При възрастните хора консумацията на картофи повишава когнитивната функция.

Картофите са полезни при язва на стомаха или на червата, при заболявания на бъбреците, отлагане на соли, отоци, болки в стомаха, хемороиди, болест на панкреаса и високо кръвно налягане.

Картофите намират приложение и при козметичните процедури.

Все пак не бива да се прекалява с тяхната консумация, защото са източник на доста въглехидрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest