gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо мухълът по сиренето е опасен?

Защо мухълът по сиренето е опасен?

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651112k
Защо мухълът по сиренето е опасен?
Снимка: Shutterbug75/ pixabay.com

Сиренето е любима храна на много хора. Често ни се случва да купим сирене и да го забравим в хладилника или да купим голямо количество, което да не използваме за кратко време. При тези случаи е възможно да видим образуван мухъл върху сиренето.

За да се развие мухълът, той се нуждае от топла и влажна органична среда. Затова именно храната е идеалната среда, в която той да се развие.

Мухълът представлява микроскопични гъбички, които не се виждат с просто око. Те се забелязват едва когато вече са няколко десетки колонии. Мухълът произвежда спори. На цвят те могат да бъдат черни, сиви, зелени или бели.

Дори да ни се вижда, че мухълът е само по повърхността на сиренето, корените му могат да са много навътре в него. Мухълът може да пренася вредни бактерии като Ешерихия коли, Салмонела или Листерия. Всички тези бактерии могат да доведат до хранително натравяне. Симптомите при него са болки в стомаха, повръщане и диария.

В мухъла може да се съдържат и микотоксини. Те могат да доведат до имунна недостатъчност, хранително натравяне или рак. Могат дори да доведат до смърт. Това зависи от тяхното количество, продължителността на излагане, както и от възрастта и здравословното състояние на човека.

Никога не консумирайте сирене, което е получило мухъл.

Внимание! Не бива да бъркаме плесента, която се е появила при съхранение на сиренето в хладилник, с благородната плесен, която е при скъпите сирена.

Мухъл по сиренето

Мухълът, който се е получил върху сиренето в хладилника, е опасен за здравето на хората. Тази плесен е силно токсична.

Ако забележите мухъл върху сиренето ви, по-добре не рискувайте и го изхвърлете цялото. Това се налага, защото гъбичките са невидими и са завзели големи участъци от него. Не бива да си правим експерименти с нашето здраве и това на нашите близки.

Това не важи само за твърдите сирена и кашкавала. При тях може да се изреже само засегнатото място.

Преди да консумирате сиренето, се уверете, че по него няма мухъл или пожълтели петна.

За да предотвратите появата на мухъл, при съхранението на сиренето го дръжте в плътна пластмасова кутия и на температура от 1 до 3 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати