Кръглозърнест ориз - какво трябва да знаем

Кръглозърнест ориз - какво трябва да знаем

Оризът заема водещо място сред различни зърнени храни в света. Днес съществуват около 1500 различни сорта на този продукт, като не просто без причина той е много обичан и консумиран. Оризът е и много хранителен - богат е на целулоза, витамини, минерали и различни хранителни вещества, които са изключително полезни за здравето.

Кръглозърнест ориз - какво трябва да знаем

В състава на кръглозърнестия ориз влизат малко мазнини, като той почти изцяло е съставен от белтъци. Същевременно с това е наситен с въглехидрати, като поради тази причина е не само много питателен, но и полезен продукт.

Калоричността на кръглозърнестия ориз на 100 грама е 350 ккал (мазнини - 0.4 грама, белтъци - 0.1 грам и въглехидрати - 79 грама).

Поради полираната си повърхност за този сорт е характерно това, че губи част от хранителите вещества и фибри. Въпреки това си остава много полезен и диетичен продукт, който е богат на витамините от група В, Е, калий, фосфор, магнезий, мед, желязо, което е напълно достатъчно, за да се задоволят потребностите на организма.

Кръглозърнестият ориз има висок гликемичен индекс, а именно 79. Високият гликемичен индекс значи, че е много наситен с бързи въглехидрати или казано с други думи - с него се получава бързо насищане за сметка на повишаването на захарта в кръвта.

Кръглозърнест ориз

Трябва да се отбележи и това, че продуктът се усвоява много бързо от тялото. Получава се благодарение на полирането на зърната на кръглозърнестия ориз, като по този начин се премахва външната част, която е богата на целулоза.

Този сорт ориз има много високо съдържание на нишесте, като заедно с това продуктът е доста лепкав. Въпреки начина си на производство, той си остава много наситен на хранителни вещества и може да се използва при приготовлението на различни ястия, като например ризото, за което този вид ориз е най-подходящ.

На пазара се предлагат и кръглозърнест ориз, който е обработен под налягане с пара. По този начин всички полезни вещества от обвивката му преминават в зърнената култура и така не губи полезните си хранителни вещества. Той е по-малко лепкав и калоричен, като заедно с това винаги се получава ронлив и е по-полезен.

Неговият гликемичен индекс е 38, което е почти два пъти по-малко. При този начин на производство нишестето в него и въглехидратите са по-малко. Усвоява се по-бавно и насища за по-дълго време тялото. Беден е на глутен, но и вкусът му е доста наситен и приятен. Именно кръглозърнестите сортове се смятат за елитни.

Полезни свойства и противопоказания на кръглозърнестия ориз

Много полезен е при нарушения на стомашно-чревния тракт и в този случай следва да се консумира без добавянето на масло или сол. Също така се препоръчва да се консумира от хората, които имат проблеми с бъбреците или някакви заболявания на отделителната система.

Оризът има способността да абсорбира натриевите соли, пречиствайки по този начин организма.

Съществуват множество различни рецепти с ориз, които спомагат да се пречисти тялото, но в този случай е добре да се консултирате със специалист, особено ако имате някакви хронични здравословни проблеми.

Кръглият ориз е противопоказен в следните случаи и за следните състояния:

Ризото

- Диабетици - поради високия си гликемичен индекс. Заедно с това той е богат на нишесте и глутен, които способстват увеличаването на нивото на захарта в кръвта;

- Не се препоръчва да се приема от хората, които често страдат от запек, тъй като лепката структура на зърнената култура може само да усложни ситуацията;

- Препоръчително е да се изключи този сорт ориз за хора, които са склонни към наднормено тегло.

Ако обичате да си хапвате ориз и сте почитатели на гозбите с него, тогава със сигурност трябва да включите в менюто си и кръглозърнестия ориз.

Той е богат на различни хранителни вещества и е полезен при редица здравословни проблеми, като например диария, проблеми с храносмилателната система, бъбреците и други.

С него можете лесно да разнообразите менюто си, експериментирайки в кухнята на воля, превръщайки всяка ваша идея в поредното кулинарно творение за милиони.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати