Кръглозърнест Ориз
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кръглозърнест Ориз

Кръглозърнест Ориз

Кръглозърнест ориз - какво трябва да знаем

Оризът заема водещо място сред различни зърнени храни в света. Днес съществуват около 1500 различни сорта на този продукт, като не просто без причина той е много обичан и консумиран. Оризът е и много хранителен - богат е на целулоза, витамини, минерали и различни хранителни вещества, които са изключително полезни за здравето.

Кръглозърнест ориз - какво трябва да знаем

В състава на кръглозърнестия ориз влизат малко мазнини, като той почти изцяло е съставен от белтъци. Същевременно с това е наситен с въглехидрати, като поради тази причина е не само много питателен, но и полезен продукт.

Калоричността на кръглозърнестия ориз на 100 грама е 350 ккал (мазнини - 0.4 грама, белтъци - 0.1 грам и въглехидрати - 79 грама).

Поради полираната си повърхност за този сорт е характерно това, че губи част от хранителите вещества и фибри. Въпреки това си остава много полезен и диетичен продукт, който е богат на витамините от група В, Е, калий, фосфор, магнезий, мед, желязо, което е напълно достатъчно, за да се задоволят потребностите на организма.

Кръглозърнестият ориз има висок гликемичен индекс, а именно 79. Високият гликемичен индекс значи, че е много наситен с бързи въглехидрати или казано с други думи - с него се получава бързо насищане за сметка на повишаването на захарта в кръвта.

Кръглозърнест ориз

Трябва да се отбележи и това, че продуктът се усвоява много бързо от тялото. Получава се благодарение на полирането на зърната на кръглозърнестия ориз, като по този начин се премахва външната част, която е богата на целулоза.

Този сорт ориз има много високо съдържание на нишесте, като заедно с това продуктът е доста лепкав. Въпреки начина си на производство, той си остава много наситен на хранителни вещества и може да се използва при приготовлението на различни ястия, като например ризото, паеля или мляко с ориз, за което този вид ориз е най-подходящ.

На пазара се предлагат и кръглозърнест ориз, който е обработен под налягане с пара. По този начин всички полезни вещества от обвивката му преминават в зърнената култура и така не губи полезните си хранителни вещества. Той е по-малко лепкав и калоричен, като заедно с това винаги се получава ронлив и е по-полезен.

Неговият гликемичен индекс е 38, което е почти два пъти по-малко. При този начин на производство нишестето в него и въглехидратите са по-малко. Усвоява се по-бавно и насища за по-дълго време тялото. Беден е на глутен, но и вкусът му е доста наситен и приятен. Именно кръглозърнестите сортове се смятат за елитни.

Полезни свойства и противопоказания на кръглозърнестия ориз

Много полезен е при нарушения на стомашно-чревния тракт и в този случай следва да се консумира без добавянето на масло или сол. Също така се препоръчва да се консумира от хората, които имат проблеми с бъбреците или някакви заболявания на отделителната система.

Оризът има способността да абсорбира натриевите соли, пречиствайки по този начин организма.

Съществуват множество различни рецепти с ориз, които спомагат да се пречисти тялото, но в този случай е добре да се консултирате със специалист, особено ако имате някакви хронични здравословни проблеми.

Кръглият ориз е противопоказен в следните случаи и за следните състояния:

Ризото

- Диабетици - поради високия си гликемичен индекс. Заедно с това той е богат на нишесте и глутен, които способстват увеличаването на нивото на захарта в кръвта;

- Не се препоръчва да се приема от хората, които често страдат от запек, тъй като лепката структура на зърнената култура може само да усложни ситуацията;

- Препоръчително е да се изключи този сорт ориз за хора, които са склонни към наднормено тегло.

Ако обичате да си хапвате ориз и сте почитатели на гозбите с него, тогава със сигурност трябва да включите в менюто си и кръглозърнестия ориз.

Той е богат на различни хранителни вещества и е полезен при редица здравословни проблеми, като например диария, проблеми с храносмилателната система, бъбреците и други.

С него можете лесно да разнообразите менюто си, експериментирайки в кухнята на воля, превръщайки всяка ваша идея в поредното кулинарно творение за милиони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
29.07.2021 14:24
Кръглозърнестият ориз съвсем не е само един сорт, а множество такива.
Никога не става лепкав, а напротив и това е едно от най- добрите качества на кръглозърнестите сортове- да поемат повече течност, но в същото време ядрото остава твърдо. Може да лепне само при неправилна кулунарна обработка.
Не всички кръглозърнести сортове съдържат много нишесте! Например сорта Бомба не съдържа много, докато сортовете за ризото арборио,карнароли и други- да. Но и при тях е в различна степен.
0
0