Бял полиран ориз - какво трябва да знаем

Бял ориз

Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест или кръглозърнест.

По хранителната си стойност тази зърнена култура е по-бедна, но въпреки това ястията с ориз, които можете да приготвите с нея, ще са винаги много ароматни и с превъзходен външен вид. Обикновено белият полиран ориз се ползва като гарнитура към второто ястие или пък за приготвянето на различни каши и пудинги.

Времето за приготовление на този сорт се колебае между 15 и 20 минути, в зависимост от температурата на термичната обработка. Изключително полезен е при следните здравословни проблеми:

- Алергични реакции;

- Нарушаване на водно-солевия баланс в организма;

- Заболяване на бъбреците;

- Хроничен гастрит с висока киселинност (хиперациден гастрит);

- Язва на стомаха;

- Изтощение;

- Кожни заболявания;

- Чревни сраствания;

- Проблеми с дебелото черво;

- Ангина и грип;

- Пневмония;

- Нервни разстройства;

- Психически стрес;

- Умствена преумора;

- Липса на мляко по време на лактация;

- Заболявания на сърдечно-съдовата система;

- Болест на пикочния мехур;

- Намален апетит;

- Период на рехабилитация след продължително боледуване;

- Хронични стомашно-чревни заболявания;

- Бронхиална астма;

- Бронхит;

- Белодробни заболявания.

Белият полиран ориз не се препоръчва да се консумира при следните здравословни проблеми:

- Импотентност;

- Запек;

- Чревни колики;

- Диабет;

- Индивидуална непоносимост.

Полезни свойства на белия полиран ориз

Бял полиран ориз

1. Подобряване на храносмилането

Водещите специалисти и диетолози препоръчват зърнената култура да се консумира при хора, които страдат от заболявания на стомаха, гастрит, колит, диария и други разстройства. Много полезна е и оризовата вода, в която се е варил белият ориз. Тя обръща стомашната лигавица и по този начин се намалява киселинността на стомаха.

2. При заболявания на сърцето, съдовете и бъбреците

Този сорт ориз е оптимален вариант и е много полезен при тези здравословни проблеми. Богат е на калий, който изчиства от организма излишните соли, а също така понижава нивото на вредния холестерол, възпрепятствайки образуването на тромби.

3. Укрепване на нервната система

Белият полиран ориз е много полезен за нервите поради високото си съдържание на витамините от група В, магнезий, йод, желязо, цинк. За да подобрите паметта и концентрацията си се препоръчва да готвите ястия с ориз 2-3 пъти седмично.

4. При наднормени тегло

В 100 грама на този сорт се съдържат 116 ккал. Заедно с това той е богат на бавни въглехидрати, като по този начин тази зърнена култура насища за дълго време тялото, ускорявайки при това обменните процеси. Ако периодически консумирате ястия с бял ориз, спортувате редовно и пиете по 2 литра течности на ден, тогава ще видите че е не е толкова трудно да се избавите от излишните килограми.

5. Източник на енергия

Белият полиран ориз е богат на белтъци и въглехидрати, които възстановяват изразходваната енергия и повишават същевременно с това физическата активност.

6. Укрепване на ставите

Бял полиран ориз - какво трябва да знаем

В състава му влиза калцият и фосфорът, влияещи положително на костната система. Регулярното консумиране на този сорт ориз оказва благоприятно въздействие на ставите, но и се намалява рискът от развитието на заболявания на опорно-двигателния апарат.

Белият полиран ориз е много лесен за приготвяне и се съчетава интересно с различни продукти поради богатия си и наситен вкус. Заедно с това е много полезен при редица патологии и здравословни проблеми.

Ето защо, ако искате да наситите организма си с полезните вещества на тази зърнена култура, тогава непременно трябва да го добавите в менюто си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати