Вегетариански версии на ястия, традиционно приготвени с месо

вегетарианска версия на шишчета

В следващите редове ще ви предложим 4 вегетариански версии на ястия, които традиционно се приготвят с месо. Вижте, които са те, и изберете онова, което ви допада най-много.

Супа топчета

Когато искате за обяд да си поръчате в някое заведение супа топчета, то със сигурност топчетата ще за приготвени от кайма. Просто това е класическата рецепта за супа топчета. Ако се намирате у дома обаче, можете спокойно да избегнете появата на каквото и да е месо в супата си и да приготвите топчетата от ситно настърган кашкавал, смесен с галета.

Дали предварително ще запържвате морков и лук или ще ги пуснете директно във вряща вода, добавяйки и шепа ориз, е въпрос на предпочитание. Важно е обаче водата наистина да е завряла когато пускате вегетарианските топчета в нея. Изчакайте около 15- 20 минути, подправете с желаните от вас подправки и отново по-желание застройте супата.

Мусака

Независимо дали става въпрос за нашенската мусака, за гръцката или за турската мусака, то ние винаги я приготвяме с кайма. Можете обаче да я премахнете и да си "спретнете" изцяло вегетарианска мусака, към която освен обичайните картофи да прибавите и патладжани (предварително отцедени от горчилката им), както и тиквички.

вегетарианска мусака

Последните също е добре да бъдат оставени да се отцеждат за около 30 минути, поръсени със сол, защото биха пуснали прекалено много вода в ястието ви.

Шишчета

Защо шишчетата трябва непременно да се приготвят от месо? Нарежете на еднакви по големина и различни на цвят чушки, добавете гъби, тиквички и кромид лук, разделен на едри шайби, за да могат всички зеленчуци да бъдат нанизвани на шиш.

Смесете ги в купа, залейте ги с малко зехтин, лимонов сок, риган, черен пипер и ги посолете. Разбъркайте всичко и оставете за около 30 мин всички подправки да поемат в зеленчуците. После просто ги нанижете на шиш и ги изпечете на скара или грил-тиган, като редовно ги обръщате. Това е страхотна вегетарианска версия на традиционните шишчета.

Кюфтета

Вероятно дори и на "месоядните" от време на време им втръсва да ядат кюфтета от кайма. Защо не пробвате тогава да си направите картофени кюфтета или кюфтета от тиквички?

Също така можете да си приготвите кюфтета от различни зеленийки - магданоз, лапад, киселец, спанак и т.н. Особено подходящо меню за пролетните месеци, защото природата предлага богат избор от всякакви благи зеленийки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати