Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да ядем повече ягоди?

Защо да ядем повече ягоди?

Защо да ядем повече ягоди?

Ягодите, този чуден дар на майката Природа, са истинско плодово изкушение! Те примамват с апетитния си вид, приятен аромат и неустоим вкус. Неслучайно са основна съставка на едни от най-известните и обичани плодови десерти и коктейли.

Освен с невероятния си вкус малките, сладки червени плодчета могат да се похвалят и с редица ценни за организма вещества, съдържащи се в тях. Ягодите са чудесен източник на витамини С и В и минерали като калий, калций, магнезий и фосфор. Богати са на биотин, полезен за кожата и косата, антиоксиданти, фибри, елагова киселина и фолиева киселина, която е изключително необходима при зачеване, бременност и анемия.

В състава им участват още и лимонената, салициловата и ябълчената киселина, които подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането. Тези плодови лакомства притежават диуретични, противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, а всички уникални полезни съставки в ягодите носят множество здравословни ползи и ги превръщат в ефективно средство за борба с редица заболявания.

Вижте защо си заслужава да хапваме повече ягоди!

Ягоди за силна имунна система

Ягоди

Благодарение на високото съдържание на витамин С в тях ягодите са отличен имуностимулатор. Те повишават имунитета и защитните сили на организма в борбата с различни вируси и инфекции. В една чаена чаша ягоди се съдържат над 100% от необходимата дневна доза от ценния витамин.

Ягоди срещу артрит и подагра

Антиоксидантите и детоксиканти в червените плодчета се борят с последиците от вредното действие на свободните радикали в тялото, като дегенерация на мускулите и тъканите, загуба на течност, поддържаща ставите и натрупването на киселини и токсични вещества в организма, които водят до развитие на артрит и подагра.

Ягоди за намаляване риска от сърдечни заболявания

Ягодите са добър източник на витамини от група B, някои от които укрепват сърдечния мускул и подобряват работата на сърцето. Малките плодчета са и чудесно средство за понижаване нивата на холестерол в организма. Това се дължи на отсъствието на мазнини в тях и богатото им съдържание на фибри, антиоксиданти и фолиева киселина.

Ягоди за здрава храносмилателна система

Ползи от ягоди

Ягодите изобилстват от фибри, които са полезни за правилното функциониране на храносмилателната система и се грижат за баланса на чревната флора. Освен това те съдържат високо количество вода, която в комбинация с фибрите предотвратява подуването на стомаха и появата на газове и улеснява придвижването на отпадъчните вещества през храносмилателния тракт.

Ягоди за регулиране на кръвното налягане

Минералите калий и магнезий, влизащи в състава на вкусните ягоди, действат ефективно за понижаване на високото кръвно налягане, причинено от наличието на излишни количества сол в организма.

Ягоди срещу заболявания на очите

Ягодите са полезни за очите

Сочните плодчета са изключително полезни за здравето на очите, тъй като съдържат пигментите лутеин и зеаксантин. Те са каротеноиди, които се грижат за доброто зрение и предпазват от катаракта и макулна дегенерация. Освен това витамин С в ягодите заздравява роговицата и ретината.

Ягоди като добър помощник в отслабването

Ягодите са подходяща храна, за хора, които спазват диети и се борят с излишните килограми. В тях няма никакви мазнини, нискокалорични са и съдържат много малки количества натрий и захар. Съдържащите се в тях антоциани, на които сладките плодчета дължат червения си цвят, предотвратяват наслояването на мазнини и помагат за изгарянето на вече натрупаните такива.

За да се възползвате от всички добри свойства на сочните плодчета, наблягайте на повече рецепти с ягоди или опитайте някоя от нашите ягодови торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest