Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при мариноването на меса

Правила при мариноването на меса

мариноване на пилешко месо

Вероятно всеки от вас знае какво се крие зад понятието мариноване, но за да сме честни и към начинаещите в кухнята, ще уточним, че това е процес, целящ не просто овкусяването на месото (могат да бъдат мариновани и риба, и зеленчуци), но и попиването от него на всички подправки, които сте прибавили в маринатата. То не се подлага веднага на термична обработка, а се оставя за няколко часа да престои в маринатата.

Кои обаче са основните правила при мариноването на меса?

Класическата марината за месо трябва да съдържа 3 основни съставки: мазнина (зехтин, олио или друг вид мазнина), кисел компонент (вино, лимонов сок, оцет или нещо друго, което да придаде кисел привкус) и подправки по избор, като солта обикновено е задължителна.

Маринованото месо трябва да престои в маринатата си на студено поне няколко часа, а още по-добре 12 часа или повече. Задължително е по време на престоя си месото да е покрито с капак или фолио.

Когато мариновате месо, което има характерна миризма, която искате да премахнете (агнешко, шилешко, овче и т.н.), можете преди същинката марината да полеете месото с ракия, да го оставите с нея едно денонощие и едва тогава да го подправяте. Ракията се изхвърля, естествено.

Всъщност маринатата за всички видове месо е добре да бъде изхвърлена, защото има вероятност по време на престояването да са се отделили бактерии. В случай, че искате да я използвате за сос например, то задължително я подложете на термична обработка.

Често за мариноване на месо се използва соев сос и горчица, а ако искате да прибавите и леко сладък вкус, добавете и мед.

мариноване на свинско

Пилешкото месо се маринова разделено на по-малки части и след премахване на кожата му. Можете дори да набучите пилешкото месо на няколко места с помощта на вилица, за да попие по-добре подправките си.

Характерни подправки, които са подходящи за пилешко месо, са розмарин, мащерка и риган.

За разлика от мариноването на телешко месо, което задължително изисква престояване в маринатата не по-малко от 12 часа (още по-добре 24 часа), то в случай на липса на време, можете да си позволите да оставите свинското месо в марината за 3- 4 часа.

Времето на престой зависи от големината на парчетата месо, но винаги е по-добре да престои по-дълго. Или както е казал Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече! ".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest